Groningen – Sociale media. Dating-apps. Leren op afstand. Sexting. Jongeren in heel Nederland zijn meer dan ooit verbonden met internet. Online zijn kan een geweldige manier zijn om verbinding te maken, te spelen, te leren, te delen en meer. Maar er zijn enkele veiligheidsoverwegingen waarmee je rekening moet houden voordat je websites/apps/etc. gebruikt.
Sommige dingen weet je misschien al, andere zijn misschien nieuw of een opfriscursus voor je. Hier zijn namelijk de vijf beste online veiligheidstips om je te helpen zorgen voor je mentale, emotionele, fysieke en spirituele gezondheid:
Neem een pauze
Je kunt nadenken over je hoeveelheid dagelijkse schermtijd en de voor- en nadelen van je online activiteiten. Het internet kan een plek zijn om ergens bij te horen, zelfvertrouwen op te bouwen en toegang te krijgen tot gemeenschapsbronnen. Maar het kan ook een ruimte zijn voor verontrustend nieuws, verkeerde informatie, schadelijke opmerkingen en meer. Als internet je leven overneemt, of als je denkt dat het je geestelijke gezondheid negatief beïnvloedt, is het oké om een pauze te nemen en een digitale detox te proberen. Berg je telefoon dan dus op in je rugtas dames!
Denk vooruit
Voordat je een nieuw account opent of iets online deelt, moet je nadenken over hoe je de website/app/etc. kunt gebruiken en wat je goed vindt om aan anderen te onthullen. Het is belangrijk om te onthouden dat je persoonlijke informatie (bijv. je naam, telefoonnummer, adres, school, verjaardag, enz.) kan worden gebruikt om je te identificeren. Houd er rekening mee dat alles wat je plaatst binnen enkele seconden op grote schaal kan worden verspreid zonder je medeweten, toestemming of controle.
Ken je opties
Het internet kan soms een plaats zijn voor negativiteit, uitbuiting, cyberpesten, misbruik, racisme en meer. Als iemand iets doet waar je het niet mee eens bent, weet dan dat je actie kunt ondernemen. Ontdek hoe je mensen blokkeert, negeert en/of rapporteert die iets doen of zeggen dat je grenzen overschrijdt en/of je welzijn aantast. Als je online wordt bedreigd en je je zorgen maakt over je veiligheid, is het belangrijk om meteen hulp te krijgen. Je kunt dit aan een veilige volwassene vertellen en/of contact opnemen met de hulpdiensten in je omgeving. Ook kun je misbruik melden op de website/app/etc. waar het gedrag plaatsvindt. Dit kun je op je smartphone doen die om je nek hangt als je een telefoontasje gebruikt.
Controleer je privacy-instellingen
Doe wat onderzoek en/of vraag een veilige volwassene om meer te weten te komen over privacy- en beveiligingsopties voor elke website/app/etc. je gebruikt. Kies de instellingen die het beste bij jou passen. Je kunt beginnen met het controleren van je wachtwoorden, advertentievoorkeuren en het delen van locaties. Je kunt ook veiligheidsaanbevelingen opzoeken om spam, virussen en bots te vermijden. Maak hier zeker gebruik van, ook als je bijvoorbeeld een tas wilt kopen. Je weet immers nooit zeker of de webshop helemaal veilig is, al kun je hier wel meer informatie over krijgen door op het internet de reviews van de website door te nemen.