Rookmelders verplicht: waar let je op bij het kopen van een rookmelder?

Deel dit artikel
Ingezonden artikel

Groningen – Op 1 juli 2022 verandert de wetgeving omtrent rookmelders. Waar deze sinds 2003 al verplicht waren voor nieuwbouwhuizen op iedere verdieping, gaat deze regel dan ook voor bestaande huizen in.

Heb je iedere woonlaag dus nog niet voorzien van een rookmelder? Hoog tijd om actie te ondernemen. Natuurlijk niet alleen vanuit verzekeringsoogpunt, maar ook zeker voor je eigen veiligheid.

Waarop letten bij kiezen rookmelder?

Er zijn tal van soorten rookmelders op de markt. Een rookmelder is in principe goed als hij werkt, maar er zijn extra functionaliteiten die je huis nóg veiliger kunnen maken. Zoek je de beste rookmelder? Houd dan rekening met de volgende mogelijkheden en tips.

Bedraad of op batterijen

Je kunt rookmelders via de elektriciteit aansluiten. Het voordeel is dat deze in principe altijd werken. Mocht de stroom uitvallen dan hebben ze normaliter een noodbatterij. Een rookmelder op batterij is daarnaast ook meer dan prima. In dit geval is het wel aan te raden de rookmelder maandelijks te testen. Zo weet je zeker dat de batterij nog werkt. Wat je ook kiest, een rookmelder regelmatig testen kan sowieso geen kwaad. Zorg dat hij stofvrij blijft, omdat dit de werking kan beïnvloeden.

Koolstofmonoxide melder

Een rookmelder meet zoals de naam al aangeeft de aanwezigheid van rook. Je kunt daarnaast ook voor een model kiezen dat tevens koolmonoxide meet. Dit reukloze maar gevaarlijke gas kan bijvoorbeeld vrijkomen uit een lekkende cv-ketel of een open haard die niet genoeg ventilatie heeft. Het inademen van gas kan leiden tot bewusteloosheid of zelfs coma en hersenschade. Je kunt dit type rookmelder bijvoorbeeld bij je cv-ketel in de buurt hangen. Naast deze extra functie zijn er ook nog modellen die noodverlichting bieden. Handig als je door de rook de uitgang niet goed kunt vinden.

Gekoppelde en slimme rookmelders

Een rookmelder is een apparaatje op zichzelf, maar tegenwoordig bestaan er ook modellen die aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Dat betekent als er op één verdieping rook wordt gedetecteerd, ook automatisch alle andere rookmelders in huis af gaan. Ideaal als je een groot huis hebt of wat minder goed hoort. Een slimme rookmelder geeft bovendien een signaal op je smartphone als er rook in huis is. Zo weet je ook dat er wat aan de hand is als je niet thuis bent. En daar kun je dan meteen op anticiperen.

De beste rookmelders

Om een goede rookmelder te vinden hoef je overigens niet het hele internet af te struinen. Beter maak je gebruik van een vergelijkingssite als DeBeste.com, die voor jou de beste modellen van het moment op een rijtje gezet. Zoals de beste koop, beste koppelbare rookmelder en de aanbeveling voor een netstroom model. Neem zelf eens een kijkje en lees extra vergelijkingsinformatie. Zo weet je nog beter wat voor soort rookmelder bij je past.

Rookmelders redden levens!

Begin dit jaar had zo’n 76% van de mensen een rookmelder in huis en dit zou dus eigenlijk moeten oplopen naar 100%. Dat rookmelders levens redden is meer dan duidelijk. Op onze website zie je dan ook regelmatig berichten voorbij komen van rookmelders die zijn afgegaan waardoor de brandweer tijdig kon ingrijpen. Zorg dat ook jouw huis ingericht is met minimaal één rookmelder per verdieping, zodat je tijdig gewaarschuwd wordt als er brand zou uitbreken.

Foto's

Deel dit artikel