Dat kan de KNRM alleen doen dankzij de grenzeloze loyaliteit van de 1.100 vrijwilligers die het werk doen. Om hen te bedanken, bracht burgemeester mw. M. van Beek van de gemeente Eemsmond de bemanning op 11 november jl. een taart.
Een taart voor de mensen die het echte werk doen. In de 185 jaar dat de reddingmaatschappij nu bestaat, zijn de redders hetzelfde gebleven. Dat wil zeggen, de mentaliteit is vrijwel onveranderd. Nog steeds zijn het grotendeels vrijwilligers, die het enthousiasme van vader op zoon overbrengen en zo gezorgd hebben voor telkens weer nieuwe generaties redders. Eén van de redders reageerde vanachter zijn taartje nuchter: “Eigenlijk zouden de donateurs ook een taart moeten krijgen. Zij maken door hun vrijwillige bijdragen mogelijk dat ik mijn werk kan blijven doen.” Kosteloze hulpverlening
De KNRM werd opgericht in 1824. Op het eerste gezicht lijkt níets meer op de organisatie van het eerste uur. Roeireddingboten zijn verworden tot snelle RIB’s. Het kapokvest van de eerste jaren heeft plaats gemaakt voor een multifunctioneel overlevingspak. De all-weather inzet, de grotere actieradius, de snelle alarmering en de onderlinge communicatie: allemaal verworvenheden dankzij technische vernieuwingen en voortschrijdend inzicht. Maar de kernwaardes van de KNRM zijn sinds de oprichting in 1824 onveranderd gebleven: Kosteloze hulpverlening met vrijwillige reddingbootbemanningen en mogelijk gemaakt dankzij vrijwillige bijdragen. Directeur Roemer Boogaard: “De KNRM garandeert reddingboothulp aan een ieder die daarom vraagt.
De bemanningen garanderen een maximale inzet, ook onder meest extreme omstandigheden. Een goede afloop kan niemand garanderen, ook niet voor de redders zelf. Wel investeert de KNRM al het mogelijke om het reddingwerk zo veilig mogelijk te maken. Voor het materieel geldt de standaard van ‘alleen het beste is goed genoeg’, de redders krijgen een uitgebreide persoonlijke uitrusting en een gedegen opleiding. Wat de KNRM voor haar bemanningen kán doen, zal zij niet nalaten.” Anno 2009 De KNRM zorgt voor het reddingwerk op de Noordzee, de Zeeuwse en Zuid-Hollandse stromen, de Waddenzee, het IJsselmeer en de Randmeren. De 42 reddingstations worden door het hoofdkantoor in IJmuiden ondersteund.
De KNRM wordt volledig bekostigd uit vrijwillige bijdragen die de 1.100 vrijwilligers, de 10 beroepsschippers en de 70 reddingboten inzetbaar houden. De reddingstations van de KNRM zijn 24 uur per dag, 365 dagen per jaar onder alle (weers)omstandigheden inzetbaar. Op alle wereldzeeën kunnen zeevarenden een beroep doen op de Radio Medische Dienst (RMD) van de KNRM. In 2008 voeren de reddingboten 1.922 keer uit, zetten 3.259 mensen weer veilig aan wal en werden er door de RMD 729 radio medische adviezen gegeven.