Corona: Meldingen in vier weken tijd ruim vervijfvoudigd

Deel dit artikel
RIVM Twitter bron
Landelijk - Het aantal meldingen neemt sterk toe in vrijwel alle regio's en in alle leeftijdsgroepen. Het aantal meldingen is ruim vervijfvoudigd in vergelijking met vier weken geleden.

Ook het aantal mensen dat vanwege COVID-19 in het ziekenhuis is opgenomen (geweest) steeg fors. Op de IC intensive care  neemt het aantal opnames eveneens sterk toe. Het percentage positieve tests van de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  testlocaties in afgelopen maand gestegen van 2,5% in de laatste week van augustus gestegen naar 7,4% in deze afgelopen week.

 

In de week van 23 tot en met 29 september meldden de GGD’en 19.326 personen die positief testten op COVID-19. Ruim 207.000 mensen hebben zich de afgelopen week laten testen in de GGD teststraten.  

 

In de afgelopen week van 23 tot en met 29 september, meldden de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst ‘en 19.326 nieuwe personen die positief testten op COVID-19. Dit is ruim vijf keer meer dan de meldingen in de laatste week van augustus (3.588).

 

De laatste weken zien we in vrijwel alle regio’s een snelle toename van het aantal meldingen bij de GGD’en  en van het percentage mensen met een positieve testuitslag in de teststraten. Het grootste aantal mensen met een positieve testuitslag per 100.000 inwoners is nog steeds te vinden in de leeftijdscategorie 20-29 jaar. In alle leeftijdsgroepen vanaf 10 jaar is een sterke stijging zichtbaar in het aantal vastgestelde besmettingen.

 

Ziekenhuisopnames, IC intensive care  opnames en overlijdens

 

 

Er is een duidelijke stijging in het aantal COVID-19 opnames op de verpleegafdelingen en IC’s van ziekenhuizen [Stichting Nice (Nationale Intensive Care Evaluatie)]: uitleg Stichting NICE data  Voor de cijfers van Stichting NICE kijk op pagina 37 van het epidemiologisch rapport  of op http://www.stichting-nice.nl

In de afgelopen week zijn 102 COVID-19 patiënten gemeld* als overleden, zoals nu bekend zijn er 51 in de afgelopen week overleden. De overledenen hadden een leeftijd 45 en 95 jaar. Vorige week waren er nog 33* COVID-19 patiënten die vorige week zijn gemeld als overleden, waarvan 19** in diezelfde week zijn overleden.

 

 

146.000 besmettelijke personen in Nederland 

 

Als iemand het nieuwe coronavirus oploopt is deze persoon een tijd lang besmettelijk voor anderen. Op basis van verschillende gegevensbronnen over hoeveel mensen besmet zijn met het nieuwe coronavirus, kan een inschatting worden gemaakt van het aantal besmettelijke personen in Nederland en de waarden waartussen dit aantal zich waarschijnlijk bevindt. Volgens de laatste schattingen zijn er 146.000 besmettelijke personen in Nederland (range 96474 – 201461). Het aantal besmettelijke personen neemt sinds half juli rap toe: van een paar duizend besmettelijke personen in juli naar meer dan 146.000 in september.  

 

Reproductiegetal R

 

Het reproductiegeval is met 1,27 (bandbreedte 1,22 – 1,33) minimaal veranderd ten opzichte van vorige week. Het betrouwbaarheidsinterval ligt voor de vierde week op rij in het geheel boven de 1. Het reproductiegetal van 1,27 betekent dat 100 mensen die besmet zijn met het nieuwe coronavirus samen leiden tot 127 andere mensen die besmet worden. 

Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen is het belangrijk dat iedereen zich aan de maatregelen houdt. Houd afstand. Werk thuis. Blijf bij klachten thuis en laat je testen. Was regelmatig je handen,  in ieder geval als je thuiskomt, na een toiletbezoek of als je gaat koken. Nies en hoest in je elleboog. 

 

**  Voetnoot over nieuwe methode COVID-19 surveillance in verpleeghuizen en woonzorginstellingen:

 

Vanaf 29 september is de definitie voor verpleeghuis- of woonzorgcentrumbewoner aangepast. Voorheen werd dit afgeleid uit een combinatie van woonlocatie en leeftijd (ouder dan 70) of doordat de GGD aangaf dat de besmetting in een verpleeghuis of woonzorgcentrum voor ouderen had plaats gevonden.

 

Nu wordt voor alle patiënten nagevraagd of zij bewoner van een verpleeghuis of woonzorgcentrum voor ouderen zijn. Indien onbekend is of een persoon in een verpleeghuis of woonzorgcentrum woont, wordt de oude definitie gebruikt. Deze definitieverandering -met terugwerkende kracht sinds 1 juli- geeft een scherper beeld (lager) van het werkelijk aantal besmette personen en locaties.

 

 

Meer

 

 

Tweet Rivm

 

Foto's

Deel dit artikel