GRONINGEN (ADP) – Drie mannen van 21 en 25 jaar uit Musselkanaal hebben, volgens de officier van justitie, van 30 oktober tot 2 november 2022 flink huisgehouden in hun dorp. Voor een inbraak, een straatroof op een 80-jarige man, een poging tot een overval op een zorgcentrum en de diefstal van een geldlade zijn celstraffen geëist van drie jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk.
‘Ernstige feiten waar de slachtoffers tot op de dag van vandaag last van hebben’, zei de officier van justitie, ‘veel ellende die jullie hebben veroorzaakt, in de zoektocht naar een paar tientjes’. Hij trok qua lichaamslengte de gelijkenis met de Daltons uit de stripboeken ‘Lucky Luke’. Maar die knullige criminelen waren tenminste nog grappig, dit trio uit Musselkanaal allerminst, zei de aanklager.
Roofoverval bejaarde man
Op basis van beeldmateriaal, telefoongegevens, maar ook de omschrijving van de aangevers werden de drie verdachten op 2 november aangehouden. Alle drie bekenden de overval op de bejaarde man in het park. Ze bedreigden de bejaarde wandelaar met een pistool en grepen hem van achteren vast. Het slachtoffer had geen geld bij zich en moest zijn telefoon afgeven. De telefoon werd direct na de roof door één van de drie teruggegeven.
Buit verdeeld
Een dag later zag de eigenaar van een cafetaria aan de Technicumstraat het drietal bij een gokkast. Tot zijn verbazing haastten de drie met een geldlade naar buiten. Een gokkast was opengebroken. De eigenaar herkende de drie van eerdere bezoeken en belde de politie. De buit was onderling verdeeld en ging op aan wiet en eten, zeiden de drie later. De eigenaar sprak over 400 euro die hij miste. De verdachten telden hooguit 60 euro zeiden ze, toen zij de lade leeghaalden.
Zwaaien met een pistool
De drie verdachten gingen vrijwel in één streep door naar een zorgcentrum aan de Willem Diemerstraat. Twee medewerksters schrokken zich wild toen drie jonge mannen met een capuchon op en een sjaal voor het gezicht in de hal stonden te zwaaien met een pistool. Ze wilden de geldlade van het restaurant. Een medewerkster riep dat er hulp onderweg was en de overvallers namen de benen. Het bleef bij een poging.
Neppistolen
Ze gebruikten bij die mislukte overval twee neppistolen, erkenden zij later. Die waren via internet aangeschaft. Hun rooftocht in Musselkanaal sloten zij af met een inbraak in een activiteitencentrum, eveneens aan de Willem Diemerstraat. De dieven maakten laptops en een kluis buit. De kluis kregen ze niet open en lieten zij verderop achter. De laptops verstopten zij in bosjes, om die later op te halen.
Meer onderzoek naar jeugd-tbs
De medewerkers waren hen echter voor. In de vroege ochtend ontdekten zij de inbraak. In de buurt werd met succes gezocht naar achtergebleven buit. Het voorarrest van alle drie werd op voorwaarden geschorst. Een 21-jarige verdachte lukte zich hieraan te houden, de rest zit inmiddels weer vast. De officier van justitie had geen strafeis voor de andere 21-jarige. Voor de man dreigt jeugd-tbs. Hiervoor is meer onderzoek nodig, vindt de aanklager.
Brandblussers leeggespoten
Er ligt inmiddels stapels aan rapporten over deze man. De twintiger stond ook terecht voor verboden wapenbezit, inbraak in een zorg- en revalidatiecentrum in Veendam. Met een 15-jarige medeverdachte spoot de man in het gebouw brandblussers leeg en werden autosleutels en vervolgens een auto gestolen. De gestolen auto reden zij in Veendam aan gort.
Complexe problematiek
Het voorarrest van de twintiger werd tot twee keer toe op voorwaarden geschorst. Hij houdt zich niet aan de gemaakte afspraken. Ook niet met enkelband. Hij is door een psychiater en een psycholoog onderzocht. Die constateren complexe problematiek en een verstandelijke beperking. Vanwege zijn achterblijvende ontwikkeling wordt jeugdstrafrecht geadviseerd. Er ligt een rapport voor een voorwaardelijke plaatsing in een inrichting voor jeugdigen (PIJ).
Uitstel van de zaak
Dit advies is door de aanhoudende tegendraadsheid van de verdachte inmiddels van tafel. De verdediging van alle drie verdachten vindt dat er kanttekeningen moeten worden geplaatst bij het bewijsmateriaal dat door het Openbaar Ministerie is aangedragen en het politieonderzoek. De advocaat van de tweede 21-jarige vindt dat de man ook in aanmerking komt voor jeugdstrafrecht, net als zijn broer. De raadsvrouw vroeg de zaak uit te stellen om dit te laten onderzoeken.
Dit is het laagste
‘Ik heb al een hoop verkeerd gedaan, maar dit is het laagste. Ik schaam mij diep’, zei de 25-jarige verdachte als afsluiting in zijn laatste woord. Hij heeft als enige van de drie een fors strafblad op zijn naam staan. De rechtbank neemt twee weken de tijd om over de zaak na te denken komt 8 november met een beslissing.