Het verschillen tussen auto- en motor theorie

Deel dit artikel
Ingezonden item/ stockphoto

Groningen – Wanneer je al een tijdje auto rijdt, dan is de kans vrij groot dat het overgrote deel van zowel het rijden zelf als de regels volledig vanzelf gaat. Anders wordt het wanneer je naast je rijbewijs, ook je motorrijbewijs wilt gaan halen. Wat veel mensen zich namelijk vaak niet realiseren, is dat de regels op de motor vrijwel hetzelfde zijn, maar er natuurlijk wel een aantal zaken zijn die net even wat anders zijn.

Het behalen van de motor theorie is daarom dan ook vaak een flinke uitdaging. Omdat we ons kunnen voorstellen dat je je afvraagt wat nu de verschillen zijn, hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet. Dus ben je voornemens motor te gaan rijden, dan is het naar het nemen van praktijklessen, ook goed je motor theorie oefenen een absolute aanrader. Je zult namelijk niet de eerste zijn die het onderschat omdat ze al heel wat jaartjes deelnemen aan het verkeer.

Verkeersregels voor auto’s en motoren

De verkeersregels zijn natuurlijk voor iedereen hetzelfde. Toch zijn er wel een aantal verschillen die goed zijn om te bespreken. Beide examens bevatten vragen over verkeersregels en verkeersborden. Het belangrijkste verschil is dat motorrijders specifieke regels en situaties moeten begrijpen die alleen van toepassing zijn op motorfietsen, zoals het nemen van bochten, rijden in een groep, maar ook het dragen van bepaalde soorten kleding. Om er dan voor te zorgen dat de kans van slagen groter is, is je motor- en ook auto theorie examen oefenen wel zo verstandig. Zo weet je namelijk precies wat er wordt gevraagd en op welke manier dit wordt gedaan. Tijdens een examen heb je namelijk ook nog eens de factor ‘tijd’ die een rol speelt.

Exameninhoud en vragen

Het auto theorie examen richt zich hoofdzakelijk op autorijden en verkeerssituaties met betrekking tot auto’s. Het motor theorie examen behandelt dezelfde verkeersregels maar heeft extra vragen en situaties die specifiek zijn voor motorrijders. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat de positie op de weg als motorrijder belangrijk is om te weten, maar ook wanneer je in bepaalde situaties wel of niet mag inhalen. Zo ontstaan er nog wel eens de nodige discussies op het moment dat een motorrijder zich in een file tussen de auto’s door manoeuvreert, terwijl dit in de basis helemaal niet verboden is.

De duur van het examen

Degene die zowel een auto- als motorrijbewijs hebben, weten natuurlijk dat het examen voor de motor langer duurt. De reden is dat er namelijk extra vragen zijn, die bij een auto theorie examen niet van toepassing zijn en dus ook niet worden gesteld. Deze vragen gaan namelijk puur over de motor, zowel over bepaalde regels in het verkeer als zaken rondom de motor zelf. Het is dus ook niet voor niets dat het slagingspercentage bij motorrijders de eerste keer lager ligt, simpelweg omdat het als veel lastiger wordt ervaren. Nu zijn er gelukkig net als voor de auto, ook allerlei theoriedagen die je kunt volgen, zodat je een beetje een idee krijgt van hoe het allemaal gaat straks tijdens het examen, maar je ook gericht vragen kunt stellen over een bepaalde situatie.

Foto's

Deel dit artikel