Wirdum – Ook als de gaskraan dit weekend nog volledig dichtgedraaid wordt zal de Groninger bodem nog heel lang in beweging blijven. De Groninger Bodem Beweging maakt zich zorgen. Dat meldt Oogtv.
Aanleiding voor de uitspraak zijn de twee aardbevingen die in de nacht van vrijdag op zaterdag in een groot deel van de provincie werden gevoeld. Rond 04.15 uur werd een aardbeving met een kracht van 3.1 op de schaal van Richter gemeten bij Wirdum in de gemeente Eemsdelta. Enige tijd later volgde een naschok van 1.2, waarbij het epicentrum bij Garrelsweer lag. “Het is de op vijf na zwaarste aardbeving die ooit in Groningen is gemeten”, vertelt Coert Fossen van de Groninger Bodem Beweging. “En het is een verontrustende boodschap. Er wordt al veel minder gas gewonnen, maar toch blijven er hele stevige bevingen mogelijk. Daarom zijn er veel meer maatregelen nodig, waarbij het volledig dichtdraaien van de gaskraan er één is. Dat moet ook wettelijk vast worden gelegd.”
“Wat is hier in godsnaam aan de hand?”
Dat het een zware beving was blijkt wel uit de talloze meldingen die uit een wijdverspreid gebied komen. “Ik woon in de wijk Beijum”, vertelt Ben aan OOG Tv. “Rond 04.15 uur werd ik wakker. Mijn hele bed schudde heen en weer en het huis kraakte. Ik dacht, wat is hier in godsnaam aan de hand. Het ging een seconde of vier door, en toen werd het rustiger. Je voelt dan nog wel wat natrillingen. Het is een hele vreemde gewaarwording. Het voelt een beetje alsof er een hele zware storm over je huis trekt.”
“Je bent murw geslagen”
Voor Ben is het niet de eerste keer dat hij een aardbeving meemaakt. “De wijk Beijum bevindt zich niet in het gaswinningsgebied. Tien jaar geleden, bij de zware aardbeving bij Huizinge, schudde mijn huis ook. Ik zat toen in de kamer en ik zag alles bewegen.” Toch werd er bij het krieken van de dag niet direct een inspectie uitgevoerd aan de woning. “Ik heb nog niet gekeken naar nieuwe scheuren of dat bestaande scheuren groter zijn geworden. Dat ga ik nog wel doen, maar de vraag is wat het oplevert. Door de jaren heen ben je eigenlijk murw geslagen. Want om nu weer dat hele proces in te gaan klinkt niet heel erg aantrekkelijk.”
GBB: “Onmenselijke situatie”
Terug naar Fossen: “Ik heb de beving niet gevoeld, ondanks dat ik in Middelstum woon. Klaarblijkelijk slaap ik heel goed. Maar toen ik vanochtend wakker werd, wist ik gelijk hoe laat het was. Ik had heel veel berichtjes ontvangen op mijn telefoon.” Fossen ziet ondertussen de stress en paniek. “Afgelopen maandag vond in Uithuizen een bijeenkomst plaats waarbij ook het KNMI en SodM aanwezig waren. Daar werd duidelijk dat het nog heel lang zal duren voor de Groningse bodem tot rust zal komen. Dus de komende tien jaar zullen we hier gewoon mee te maken hebben. En die angst is begrijpelijk als je nu in een huis woont waarbij je onzeker bent of het sterk genoeg is. Ondertussen sta je op een lijst waarbij duidelijk is dat versterking er voor 2028 niet in zit. Dat is een onmenselijke situatie.”
“Tweede zware beving in korte tijd”
Fossen maakt zich ook ongerust over het patroon: “Er komen veel bevingen voor in Groningen. Iedere beving is er één teveel. Drie weken geleden hadden we een zware beving bij Uithuizen. En nu deze bij Wirdum. Twee zware bevingen in korte tijd. Dat roept heel veel vragen op. Wat kunnen we in de toekomst verwachten? Wat gaat er nog meer gebeuren?”
“Bij wet worden vastgelegd”
Voor de Groninger Bodem Beweging is in ieder geval één ding heel duidelijk: “Er moet fatsoenlijk en snel versterkt worden, en er moet wettelijk vastgelegd worden dat de gaswinning in Groningen stopt. Hoe de situatie in de wereld ook is. Dat bij wet vastleggen is ook belangrijk. Op dit moment doet de Parlementaire Enquêtecommissie onderzoek. De kans is aanwezig dat het kabinet door de resultaten moet opstappen. Daarom moet het besluit nu genomen worden, want vertraging kan ook uitstel betekenen, als andere politieke partijen op het pluche komen.”
Foto's
Video