Voor Baflo-drama tot cel en tbs veroordeelde Alasam S. wil terug naar Benin. OM: eerst proefverlof toetsen, dan pas vertrekken

Deel dit artikel
Tekst; ADP (Bron)

GRONINGEN (ADP) – Het Openbaar Ministerie (OM) wil de tbs van de 36-jarige Alasam S. met een jaar verlengen. Dat kwam vandaag tijdens een zitting in de Groninger rechtbank naar voren. S. werd in 2017 door de Hoge Raad tot 5,5 jaar cel en tbs veroordeeld voor het doden van zijn vriendin Renske Hekman en politieagent Dick Haveman in Baflo.

Het drama gebeurde op 13 april 2011. S. verkeerde op die dag in psychotische toestand.

Hij heeft zijn straf uitgezeten en ook is zijn tbs-behandelplafond bereikt. Dat stellen deskundigen. Hij wil nu terugkeren naar zijn geboorteland Benin in Afrika. Het OM vindt vertrekken naar Benin ‘nu nog een te grote stap’.

Proefverlof

Naar het oordeel van de officier van justitie moet er meer gekeken worden naar hoe proefverloven van S. verlopen. Als het proefverlof goed gaat, dan zou hij mogen vertrekken. ,,Nederland draagt ook de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de mensen in Benin”, zei de officier. In dat land bestaat geen tbs-mogelijkheid zoals Nederland dat kent.

In vrijheid naar Benin

S. wil liever geen proefverlof. Hij wil zijn leven in Benin in vrijheid opbouwen en er een eigen bedrijfje starten. Maar voor het vertrek naar Benin moet de tbs-maatregel worden beëindigd. En daar wil het OM nu nog niet aan. Hoewel de officier van justitie S. zijn terugkeer naar Benin gunt, vreest ze voor de vrijheid die S. daar te wachten staat. Bovendien is er volgens de officier nog steeds gevaar voor geweld door S. aanwezig.

Acuut psychotisch gedrag

Volgens deskundigen wordt de kans op herhaling van zetten op ‘laag’ geschat. ,,Maar dat is omdat hij in een tbs-kliniek zit”, zei de officier. Toen de apotheker van de kliniek waar S. nu verblijft zijn medicatie afbouwde, vertoonde hij acuut psychotisch gedrag. Nadat de dosering weer was hersteld, was ook het psychotische gedrag verdwenen. S. is zich inmiddels bewust van medicatietrouw.

In Benin zou S. ambulant behandeld kunnen worden, of bij nood in crisisopvang kunnen worden opgenomen. Vanuit Nederland kan ook de benodigde medicatie worden nagestuurd. Vooralsnog zegt de officier ‘nee’, omdat er nog steeds sprake zou zijn van psychotische kwetsbaarheid.

Steun van nabestaanden

De benodigde documenten uit Benin heeft S. ontvangen. Dat betekent dat hij naar dat land kan reizen. De familie van S. is inmiddels voorbereid op zijn komst. Ook krijgt hij steun ook van de nabestaanden van Renske Hekman. Zij hebben hem altijd gesteund, na de dood van hun dochter.

S. sloeg zijn vriendin Renske dood met een brandblusser. Op zijn vlucht schoot hij motoragent Dick Haveman dood met diens eigen dienstwapen. S. had sinds een jaar een relatie met Renske Hekman. Hij voelde zich op die dag in april neerslachtig. Hij was uitgeprocedeerd en moest terug naar zijn geboorteland Benin. Dat wilde hij destijds niet.

Renske ging vanaf haar werk naar hem toe. S. gebruikte antidepressiva en had toen net een aanpassing in zijn medicatie gehad. Al eerder had zo’n aanpassing tot psychotische verschijnselen geleid.

Alasam wilde die avond de woning van Renske in Baflo verlaten. In de gemeenschappelijke hal probeerde ze hem tegen te houden. S. sloeg haar dood met een brandblusser. Buren die op het geschreeuw afkwamen, belden 112.

Terwijl Renske dood in de hal lag vluchtte S. richting het station, vlakbij haar woning. Daar stuitte hij op motoragent Dick Haveman. Tijdens een worsteling pakte Alasam zijn dienstwapen af en schoot de agent door zijn hoofd.

Uiteindelijk werd S. op steenworp afstand van het station opgepakt. Nadat S. was neergeschoten wisten agenten hem te overmeesteren.

Naar eigen zeggen wil S. na zijn vertrek naar Benin niet terugkeren naar Nederland. ,,Ik wil de officier geruststellen”, zei S. vandaag op zitting. ,,Geef mij de kans.”

Uitspraak over twee weken

Foto's

Deel dit artikel