In het najaar van 2014 werd door een tiental (onder)aannemers aangifte gedaan van oplichting. De aannemers hadden werkzaamheden verricht aan appartementencomplexen in de stad Groningen, maar daarvoor maar gedeeltelijk betaald gekregen. De aangiftes waren aanleiding voor een onderzoek.
Negen eerdere aanhoudingen
Het onderzoek leidde naar een bedrijf in Rotterdam. In het najaar van 2014 en het eerste kwartaal van 2015 werden vijf personen uit Rotterdam en een Turkse vrouw (31-43 jaar) aangehouden en gehoord. Deze personen konden allemaal gelinkt worden aan het bedrijf in Rotterdam en zijn vermoedelijk gebruikt als ‘katvanger’. Door gebruik te maken van ‘katvangers’ hopen criminelen zelf buiten schot te blijven. De ‘katvangers’ maken zich door hun handelingen schuldig aan medeplichtigheid van oplichting. Het bedrijf in Rotterdam is inmiddels failliet verklaard.
Vervolgonderzoek leidde weer naar de provincie Groningen. Begin april werden drie mannen (39-52 jaar) aangehouden. Twee van deze verdachten onderhielden contacten met de onderaannemers. De derde was betrokken bij de aankoop van het bedrijf in Rotterdam. Vermoedelijk is dit gebeurd in opdracht van de vandaag aangehouden verdachten.
Bouwfraude
De verdachten die vandaag zijn aangehouden zijn waarschijnlijk de opdrachtgevers voor het regelen van de bewuste BV. Het vermoeden bestaat dat die BV werd ingezet, met het vooropgezette doel om de daadwerkelijke bouwfraude mee te kunnen plegen. Zij hebben daarvoor vermoedelijk de verdachten uit Rotterdam benaderd. Nadat de BV eenmaal “in bezit was” van de vandaag aangehouden verdachten, werden aanvankelijk de onderaannemers nog betaald voor de uitgevoerde werkzaamheden aan de appartementen in Groningen. Kort daarop stagneerden die betalingen volgens de aangevers.
Wegsluizen geld
De tien onderaannemers hebben het werk aan de appartementencomplexen vervolgens volledig uitgevoerd, maar zijn maar gedeeltelijk betaald. Bij een aantal van hen heeft dat geleid tot grote financiele problemen. De verdachten zouden een deel van het geld voor de aannemers hebben weggesluisd naar buitenlandse rekeningen. Vermoedelijk gaat het om een bedrag van rond de 400.000 euro. Toen aannemers hun beklag deden, werd een aantal van hen onder druk gezet om vooral geen aangifte te doen.
Doorzoekingen
De woningen van de aangehouden verdachten zijn doorzocht. De zoekingen waren met name gericht op administratie en digitale gegevensdragers welke meer inzicht kunnen geven in het handelen van de verdachten. Er is een bedrag van enkele duizenden euro’s aan contant geld in beslag genomen waarvan de herkomst onderzocht zak worden. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.