Dat betekent een explosieve groei sinds de start van GHV in 2012. Wordt in de provincie Groningen iemand getroffen door een acute hartstilstand, dan worden naast 2 ambulances ook 30 dichtstbijzijnde burgerhulpverleners gealarmeerd.
Zij ontvangen per SMS het adres van het slachtoffer, met de oproep om binnen 6-minuten een reanimatie op te starten. Dat betekent veelal voor het slachtoffer een overlevingskans van 50-70%! Inmiddels zijn de eerste resultaten bekend: meerdere slachtoffers van een acute hartstilstand hebben dit overleefd, mede door de inzet van de burgerhulpverleners van GHV .
Vanwege de explosieve groei van GHV is afgelopen dinsdag 24 maart een adviesraad geïnstalleerd. Deze raad wordt vertegenwoordigd door een intensivist uit het UMCG, een cardioloog uit het OZG, een huisarts uit de provincie en door vertegenwoordigers van de Hartstichting, het Rode Kruis en AmbulanceZorg Groningen. Deze adviesraad gaat GHV gevraagd en ongevraagd van advies voorzien met als doel dat de burgerhulpverlening steeds meer een betrouwbare ketenpartner gaat worden in de zorg voor het slachtoffer met een acute hartstilstand.
Meer op