5000 Euro betalen na oudejaarsstunt Tolbert

Deel dit artikel
Politie.nl
Tolbert/ Amsterdam - Een oudejaarsclub uit het Groningse dorp Tolbert verzint rond de jaarwisseling vaak een stunt, meestal om aandacht te vragen voor een goed doel in het dorp.

In december 2002 leidde deze stunt tot nodeloze politie-inzet in Amsterdam. De rechtbank heeft bepaald dat de oudejaarsclub de kosten hiervan moet betalen.

 

Vlak voor Kerstmis 2002 schreef de club een anonieme brief aan een Amsterdams museum, waarin stond dat zij in het bezit waren van twee beroemde, uit het museum gestolen schilderijen. In de daaropvolgende correspondentie werd gezegd dat het museum de kunstwerken terug kon krijgen door 50.000 euro losgeld te betalen. Afpersing dus. Ondanks de instructie “géén politie” schakelde het museum het Amsterdamse korps in. “Uiteindelijk staken wij meer dan 250 uur nodeloos recherchewerk in de zaak”, zegt Lodewijk Bosch van Drakestein, juridisch adviseur politie Amsterdam-Amstelland. “Op 31 december bleek dat het een oudejaarsgrap betrof. De briefschrijvers hadden de schilderijen helemaal niet, ze wilden met de stunt geld inzamelen voor een nieuwe tribune voor de plaatselijke voetbalvereniging.”

 

Vervolging

 

De ‘grappenmakers’ werden strafrechtelijk vervolgd, maar werden iedere keer vrijgesproken van (poging tot) oplichting. Oplichting kon niet worden bewezen, wel stond daarmee vast dat het politieonderzoek nodeloos was geweest. Bosch van Drakestein: “Deze werkzaamheden, een onderzoek in het kader van wat later een grap bleek te zijn, vallen niet onder onze eigenlijke politietaak. Daarom eisten wij van vijf leden van de oudejaarsclub – allen ondernemers uit Tolbert – een schadevergoeding.”

 

De rechtbank Groningen heeft de Amsterdamse politie op 5 december dit jaar in het gelijk gesteld. Volgens de rechtbank hebben de stuntmannen onrechtmatig gehandeld richting de politie en het museum. Zij moeten de nodeloos verrichte werkzaamheden van de politie vergoeden tot het moment dat bekend werd dat het niet om afpersing, maar om een grap ging. Ze moeten ruim 5.000 euro betalen, inclusief rente vanaf 1 januari 2003.

 

Valse aangiftes, -meldingen en grappen

 

Het heeft even geduurd, maar voor het Amsterdamse korps is deze uitspraak erg belangrijk. “De politie wordt regelmatig nodeloos aan het werk gezet met valse aangiftes, bewust onware meldingen en grappen”, zegt Bosch van Drakestein. “Hierdoor wordt politiecapaciteit soms verkeerd ingezet; op die momenten zijn we minder inzetbaar voor meldingen die echt prioriteit hebben. Mede met het oog op komende jaarwisseling willen wij het publiek bewust maken van de financiële en riskante gevolgen van dit soort acties.”

 

 

Foto's

Deel dit artikel