Bewoners en ondernemers van veel wijken rondom de binnenstad van Groningen gaven aan dat deze vernielingen als één van de belangrijkste ergernissen werden ervaren.
Grote groepen jongeren en bezoekers van de binnenstad trekken vooral in het weekeind (donderdag, vrijdag en zaterdagnacht) door deze wijken om te gaan stappen en om weer naar huis te gaan. Uit aangiftecijfers blijkt dat het aantal vernielingen in meerdere wijken van de Stad aan de hoge kant is. Ook is gebleken dat er geregeld vernielingen en baldadigheden van autospiegels, straatmeubilair, fietsen en bushokjes hebben plaatsgevonden.
Overlast
Omwonenden en ondernemers ervaren hierdoor veel overlast, vooral omdat deze ergernissen in de avond- en nachtelijke uren plaatsvinden. Ondanks een aantal gerichte acties en het aanhouden van verdachten is de overlast niet verminderd. In de zomermaanden van 2011 startte de Regiopolitie Groningen al met het project N350. De politie kon toen de overlast terugbrengen naar aanvaardbare proporties.
Doelen
Het vervolgproject G350 beoogt een structurele aanpak van het voortdurend overlastprobleem. Allereerst wil de politie zo veel mogelijk verdachten van baldadigheid, vernieling en openlijke geweldpleging aanhouden. Daarnaast wil de politie het vertrouwen van omwonenden en ondernemers terugwinnen. Ook moet de bereidheid om aangifte te doen omhoog. Ten slotte hoopt de politie dat het aantal heterdaadmeldingen van vernielingen omhoog gaat.
Heterdaad ?
Bel 112!
De politie heeft in dit project de nadrukkelijke samenwerking met de gemeente Groningen gezocht. De hulp van burgers is in de aanpak heel belangrijk. Als men getuige is van een vernieling, dan kan men deze heterdaadsituatie direct doorgeven via het alarmnummer 112. Als het geen acute melding is, kan met het landelijke nummer 0900-8844 worden gebeld.
Extra toezicht
De politie houdt op de stapavonden- en nachten in het weekend extra toezicht in de wijken rondom de binnenstad van Groningen. Er wordt zowel in burger als in uniform gesurveilleerd met het doel zo veel mogelijk verdachte op te pakken.
Transactiebedragen boetes OM
Iemand die zich schuldig maakt aan een strafbaar feit en door de politie wordt aangehouden kan rekenen op een fikse boete. Het Openbaar Ministerie hanteert voor de strafbare feiten de volgende transactiebedragen.