Grote oefening ‘Chemwatch’ geslaagd (Video)

Deel dit artikel
Groningen - In samenwerking met de RUG oefenden het Groninger en het Harense brandweerkorps woensdagavond in het Natuur Scheikundecomplex aan de Nijenborch in de stad Groningen.

Even na 19:00 uur kreeg de brandweer melding van een ongeval met gevaarlijke stoffen. In het lab kwam een medewerker ten val met een besmette vloeistof(Virus).

Bij de val breekt de kolf met vloeistof. Een tweede medewerker is met het overschenken van een bijtend zuur bezig en door de schrik krijgt deze dit zuur over zich heen. Taak voor de brandweer en medewerkers van de RUG dit incident zo goed en veilig mogelijk op te lossen.

Bij aankomst van de eerste tankautospuit van post Vinkhuizen werd deze opgevangen door de Hoofd-BHV 'er van de RUG. Na kort overleg gaan twee manschappen en de bevelvoerder het pand in om te verkennen. 1 van de slachtoffers is inmiddels na de uitgang van het pand gekomen. Deze laatste schaalt al snel op naar een groot ongeval gevaarlijke stoffen, waarna extra materiaal uitrukt. Inmiddels komt het overleg tussen de RUG & brandweer op gang. Dit mede door de ter plaatse gekomen ROGS en OVD Midden. Nadat het extra materiaal ter plaatse is gekomen en gereed is gemaakt, begint het redden van het andere slachtoffer.

Een team van 4 brandweermannen gehesen in beschermende gaspakken betreden het lab, en ontfermen zich over het slachtoffer. Nadat de man was uitgekleed, kon de brandweer beginnen met het desinfecteren. Nadat de man naar buiten gebracht was, was de oefening afgelopen. Na alle materialen weer te hebben ingepakt en opgeruimd werd gezamenlijk deze oefening nabesproken. De film betreft een samenvatting, langere versie volgt later voor intern gebruik.

Deel dit artikel