“Voor een goed beeld”, moeten we eerst een paar jaar terug in de tijd. In 2007 was er voor het eerst contact tussen het Mobiel Medisch Team (MMT) van het UMCG en brandweer Groningen om eens samen te oefenen. Beide organisaties waren ‘mono’ goed opgeleid, maar om ook goed samen te kunnen werken tijdens een crisissituatie was er behoefte aan meer gezamenlijkheid. Multidisciplinair oefenen dus. Dat heeft brandweer Groningen stad opgepakt en vervolgens zijn we met het MMT in carousselvorm gaan oefenen volgens de zgn. SAVER methodiek. Dat was dus het begin van de multi samenwerking. Nu, vier jaar verder, zijn er twee andere organisaties aan de oefeningen toegevoegd.
Het Regionaal Ambulancevervoer (RAV) en het BRATRA team van de politie. BRATRA staat voor brand en traangas. En dat laatste maakt het erg uniek. Het BRATRA team is een club specialisten bestaande uit motoragenten, instructeurs, wijkagenten, noem maar op, die alleen in geval van een bijzonder incident wordt opgeroepen. Zo komen zij bijvoorbeeld in actie bij ongevallen op grote hoogte of diepte.”
Vroeger deed de brandweer dat soort ongevallen zelf, maar op een gegeven moment is dat verandert. Bij deze oefening, waarbij een slachtoffer op 17 meter diepte bekneld lag onder een balk, was tijdwinst het belangrijkste oefendoel. Elke discipline kent een eigen werkwijze en kijkt op zijn eigen manier naar een incident. Tijdens een daadwerkelijk ongeval kan dit onnodig veel tijd kosten. De uitdaging was om elkaar ‘te vinden’ en om op die manier snel te kunnen handelen.
Er is realistisch geoefend bij de Helsinkistraat in de stad, dus niet met poppen maar met échte mensen. De persoon die op 17 meter diepte lag was een LOTUSslachtoffer. Om bij het slachtoffer te komen was een flink karwei. Eerst ging iemand van het BRATRA team naar beneden om het incident te inspecteren, te bekijken hoe veilig het was en de toestand van het slachtoffer te checken. Daarna de brandweercollega’s, de arts, de verpleegkundigen en alle materialen die nodig waren op het slachtoffer te helpen en te bevrijden. En veiligheid eigen personeel gaat natuurlijk voor alles. Zo droegen alle deelnemers een full-body harnas en waren ze voortdurend aangelijnd.
Er is bewust voor een niet alledaags incident gekozen “Dus iets gepakt wat niet elke dag voorkomt, maar best eens zou kunnen gebeuren. Denk aan iemand die in het ruim van een schip valt of in een silo. “ “Tijdens het afsluitende ‘motorkapoverleg’“ concludeerden we dat samenwerken niet alleen samen werken is, maar ook vooruit denken. Hoe kunnen we samen zo snel mogelijk handelen. Het BRATRA team, het RAV, MMT en brandweer Stad; alle deelnemers vonden het een zeer bijzondere oefening die, als het er een keer écht omgaat zeker van pas zal komen. Ook werd er nog de `Oester`methode geoefend op het terrein achter de Ikea.
(Tekst: Harry Annen, voorlichting Hvd Groningen)
Wij van 112Groningen.nl mochten mee bij alle vier de oefeningen (maandagen) en hebben een verslag gemaakt. Wij danken alle hulpverleners dan ook voor de fijne samenwerking en de gastvrijheid om bij deze bijzondere oefening aanwezig te zijn geweest. Op de kazerne wordt de langere versie van de video vertoond binnenkort.