In plaats van een drama werd het nu een demonstratie hoe ruimtevaarttechnologie onze samenleving veiliger maakt.
Binnen enkele uren weer online
Maandagnacht raakte een aantal voedingen in de computerruimte van het Martini Ziekenhuis in Groningen oververhit. De daardoor veroorzaakte beginnende brand werd door de automatische brandmeldcentrale waargenomen en de ruimte werd direct volgeblazen met een aerosol die de beginnende brand onmiddellijk onderbrak en een verdere escalatie van de brand voorkwam. De uitgerukte brandweer kon de brandslangen weer snel opbergen omdat er voor hen niets te blussen viel en zonder dat enige gegevens verloren zijn gegaan was het ziekenhuis binnen enkele uren weer “online”.
Vooruitziende blik ziekenhuisdirectie
De aerosol technologie die voor de beveiliging van de computerruimten in het Martini Ziekenhuis gebruikt wordt is nieuw en werd vorig jaar door
af-x fire solutions uit Oud-Beijerland geleverd. Met vooruitziende blik werd toen door de ziekenhuisdirectie gezocht naar een oplossing om het brandgevaar, dat altijd in computerruimten op de loer ligt, te voorkomen.
Juist in een ziekenhuis waar veel moeilijk te evacueren bedgebonden patiënten zijn, moet een uitslaande brand worden voorkomen. Daarnaast dient de bedrijfscontinuïteit gewaarborgd te worden en voor die bedrijfscontinuïteit is het ziekenhuis afhankelijk van goed en altijd werkende computers. De oplossing werd gevonden in het gebruik van een nieuw aerosol blusmiddel dat voor de ruimtevaart werd ontwikkeld voor de bescherming van astronauten en de hoogwaardige elektronica die gebruikt wordt in raketten. Voor een brand in de space shuttle heeft het bellen van 112 immers weinig zin.
De aerosol is een wolk van zeer kleine deeltjes (10-9m) vaste stof die zich razendsnel bindt aan de onstabiele zuurstof in een ruimte. Hierdoor onttrekt het energie aan een brandhaard en stopt het de brandreactie. Doordat de vaste stof is samengesteld uit natuurlijke producten is het volledig onschadelijk voor mensen en het milieu. Bovendien kan men doorademen omdat maar een fractie van de aanwezige zuurstof onstabiel is terwijl de stabiele zuurstoffen niet door een brand gebruikt kunnen worden. Wat na een minuut of 30 overblijft is een klein laagje onschuldige stof die eenvoudig kan worden weggezogen. Los van de brandoorzaak – meestal een voedingscomponent die gesmolten is – is de rest van de apparatuur dan weer volledig operationeel.
Sinds de oorspronkelijke ontwikkeling van deze blussystemen voor de ruimtevaart zijn er veel ontwikkelingen geweest. Het onderzoek naar een betere aerosol en daarvoor geschikte aansturingssystemen gaat uiteraard nog steeds door, terwijl er ook veel gebeurt op het gebied van wetgeving en normering.
af-x fire solutions ziet het als één van haar taken om er voor te zorgen dat iedereen die beroepshalve te maken heeft met brandveiligheid en proces-continuïteit toegang heeft tot de laatste stand van zaken. Daartoe zijn er diverse samenwerkingen met onder andere Efectis & TNO-bouw, ingenieursbureau Peutz, het NLR, de IMO en KIWA-certificering & keuring.
Ook initiëerd af-x fire solutions zelf onderzoek en productontwikkeling.