Nederland – Ongetwijfeld zijn wij Nederlanders de grootste liefhebbers van drop. We eten er met z’n allen dan ook een beste bult van op jaarbasis. Hoeveel dat is? Het was altijd rond de 32 miljoen kilo, oftewel gemiddeld 2 kilo per persoon.
Maar dat is in de afgelopen jaren nogal veranderd. De nieuwste cijfers van het CBS geven ons meer inzicht in de productie van drop in Nederland en laten zien hoe het er in onze buurlanden aan toe gaat. Want dat drop met een wereldwijde opmars bezig is, dat is wel duidelijk! Met name in Duitsland en Scandinavië begint het donkere snoepje aan populariteit te winnen. We nemen u mee voor een inkijkje in de wereld van drop!
Welk land maakt de meeste drop?
Nederland maakt de meeste drop van alle landen in de wereld: In 2020 werd er hier alleen al 19 miljoen kilo drop verkocht, met een waarde van 45 miljoen euro. Ter vergelijking: in heel Europa werd er in 2020 6,5 miljoen kilo drop verkocht met een waarde van 21 miljoen euro. Dat wil zeggen dat in Nederland alleen meer dan 3 keer zo veel drop geëxporteerd wordt dan heel Europa bij elkaar! Bronnen die zeggen dat Spanje de grootste producent is in de EU hebben het dan ook niet bij het juiste eind: Spanje produceerde in 2020 (slechts) 143.000 kilo drop met een waarde van nog geen half miljoen. Als je kijkt hoe erg wij houden van ons geliefde dropje, dan is het logisch dat we er ook aardig wat van over de wereld heen sturen. Bron: CBS, Goederensoorten naar land; natuur, voeding en tabak.
Hoeveel drop wordt er in Nederland gegeten?
Gemiddeld gezien eten we in Nederland volgens het CBS in 2020 0,8 kg drop per jaar. Een forse daling ten opzichte van 2008, waar we met z’n allen nog 1,7kg drop per jaar aten. Deze cijfers zijn gebaseerd op een jaarlijkse Nederlandse verkoop in 2020 van 14 miljoen kilo met een waarde van 45 miljoen euro. Dat is een stuk minder ten opzichte van 2008, toen we in Nederland 29 miljoen kilo verkochten met een marktwaarde van 90 miljoen euro. Waar deze daling vandaan komt? Waarschijnlijk hebben de stijgende grondstofprijzen, wereldwijde crises en de drang om gezonder te leven hier mede aan bijgedragen.
Welke drop eten we het liefst?
Dat blijft natuurlijk een persoonlijke kwestie, maar de meeste Nederlanders gaan toch voor de zoute drop. Salmiak blijft hierin toch een van de meest populaire soorten, naast natuurlijk de klassiekers zoals dubbel zoute drop, bisaldrop, salmiakpoeder en zweedse pegels. De verkoop van Nederlandse drop begint zich de laatste jaren ook steeds meer richting online te verplaatsen en de webwinkels schieten letterlijk als paddenstoelen uit de grond. We spraken met een van de eigenaren van een nieuwe online dropwinkel om te vragen waarom we tegenwoordig liever drop kopen via het internet en minder in de supermarkt. “Nou, volgens mij nemen online verkopen over de linie alleen maar toe. Dus ook in onze markt. We zien wel dat we soms wat scherper kunnen zijn qua prijs omdat we wat minder kosten hebben dan fysieke winkels. Maar ik denk dat men vooral online koopt omdat men dan op zijn gemak kan kijken, kan lezen. En op zijn eigen tempo af kan rekenen. Veel van onze klanten zijn al wat ouder en vinden dat wel prettig, denk ik.” Volgens Klene, een van de grootste drop producenten van Nederland, vinden de mensen Engelse Drop en de Muntendrop het lekkerst. Dat zijn immers ook echte klassiekers!
Nederland Dropland
Nederland is dus een echt dropland, dat moge duidelijk zijn. Wij zijn al sinds de 18e eeuw verknocht aan het snoepje van de zoethoutplant en maken er elk jaar weer bergen van, die we over de hele wereld versturen. Andere landen in Europa maken wel een opmars (voornamelijk Duitsland en Scandinavië) maar ze komen nog lang niet in de buurt bij de productie van ons Nederland. Wat kan een klein land toch groot zijn!