App moet helpen bij grotere pakkans verdachten

Deel dit artikel
Politie.nl
Groningen - De Groningse politie is vandaag dinsdag 9 oktober begonnen met een pilot om de pakkans van verdachten te vergroten.

In de proef maken zowel ondernemers en burgers als Regiopolitie Groningen en Stadstoezicht van de gemeente Groningen gebruik van een nieuw ontwikkelde app.

 

Hoe werkt het?

 

De app is op smartphones van alle gebruikers geplaatst. Zodra een burger of een ondernemer een verdachte of een heterdaadsituatie constateren, kunnen zij snel via de app een melding aanmaken. Ook kan een foto van de verdachte worden gemaakt en bij de melding worden gevoegd. De melding komt direct terecht bij politieagenten en/of medewerkers van Stadstoezicht die speciaal zijn vrijgemaakt voor deze proef. Zo kunnen heterdaadsituaties, zoals dealen, winkel- of fietsdiefstallen, bedelen en vervelende dronken personen, worden doorgegeven.

 

Ergernis

 

'Op deze manier willen wij samen met burgers en ondernemers werken aan een veilige omgeving. Met behulp van een mooie app kunnen we nog sneller en effectiever reageren op meldingen. De pakkans van verdachten wordt zo vergroot', zegt unitchef basiseenheid Centrum Siert Evers. 'Het mag duidelijk zijn dat ook minder ernstige vergrijpen de aandacht krijgen van de politie. Juist kleinere delicten als fiets- en winkeldiefstal zijn een grote ergernis bij ondernemers en burgers.'

 

Binnenstad

 

De proef begint in de binnenstad van Groningen in een relatief klein gebied. De Vismarkt en het Martinikerkhof zijn de uitgekozen straten waar de pilot gaat draaien. De pilot loopt van maandag tot en met vrijdag, tussen de tijdstippen van 10.00 tot 18.00 uur. Voor de start van de proef zijn 3 voorlichtingsbijeenkomsten gehouden. Dit heeft er in geresulteerd dat 15 ondernemers en enkele burgers zich hebben aangemeld voor de proef. De politie en gemeente hopen dat het aantal aanmeldingen tijdens de proef zal stijgen.

 

Compronet

 

De pilot is onderdeel van het project Community Protection Network (Compronet). Burgers worden actief betrokken bij het melden, vaststellen en afhandelen van incidenten en verstoringen van de openbare orde. Compronet maakt gebruik van slim ontwikkelde software om meldingen van incidenten en aanvullende informatie te ontvangen, te verwerken en acties uit te zetten. Met dit project hoopt de politie de heterdaadkracht bij misdrijven, overtredingen en hulpverlening te vergroten. De proef loopt door tot 1 november a.s. en wordt daarna geëvalueerd.

 

Foto's

Deel dit artikel