Regio – Het aantal mensen met psychische problemen door aardbevingen, versterking en schadeherstel neemt toe, aldus Tom Postmes, hoogleraar sociale psychologie aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Uit zijn nieuwe onderzoek concludeert hij dat deze bewoners een hoger risico lopen op een angststoornis of depressie. Dat meldt Oogtv.
Een lichtpuntje uit het onderzoek is dat het percentage bewoners met problemen licht afneemt. Gemiddeld gezien gaat het dus iets beter. Tegelijkertijd is het totaal aantal bewoners dat te maken krijgt met versterking en schade meer dan verdubbeld sinds 2016, dat zijn er nu 170.000. Daardoor is het totaal aantal Groningers dat in de problemen komt, toch toegenomen.
Onderzoek
Postmes deed op verzoek van de provincie en de aardbevingsgemeenten, waaronder de gemeente Groningen, onderzoek naar de risico’s voor bewoners, onder meer voor hun ervaren veiligheid, gezondheid en vertrouwen in de overheid. Daarbij vergelijkt hij de GGD gezondheidsmonitor van 2016, 2020 en 2022.
De hoogleraar verwacht dat tussen de 7.100 en 13.000 Groningers psychisch leiden door de problematiek. Het aantal mensen met een hoog risico op angststoornis of depressie ligt tussen de 4.100 en 6.800. Postmes vreest dat deze groep nauwelijks medische zorg ontvangt, omdat de bewoners zelden met hun klachten naar de huisarts gaan.