Het gaat vriezen, tijd om te strooien?

Deel dit artikel
Rijkswaterstaat, bron

Regio – De wegdektemperaturen dalen, en in combinatie met een nat wegdek kan er weer gladheid ontstaan. Dat kan leiden tot gevaarlijke situaties. Om gladheid te voorkomen of te bestrijden strooien we zout. Hoe dat precies werkt, lees je in dit artikel.

De wegdektemperaturen dalen weer naar onder het vriespunt en dat betekent dat het weer glad kan worden op de weg. Zo gaf het KNMI maandag en dinsdagochtend al code geel af voor gladheid door (natte) sneeuw, of bevriezing van natte weggedeelten. De rest van de week is elke dag een redelijke tot grote kans op de uitgifte van een code geel voor mogelijke gladheid, al zal het vaak plaatselijk zijn.

Het is altijd weer even wennen om voor het eerst de weg op te gaan tijdens winterse omstandigheden, daarom is het goed om extra alert te zijn. Hieronder delen we vijf tips, zodat jij veilig van A naar B kunt gaan, en je leest waarom we strooien.

Waarom strooien we eigenlijk?

In het winterseizoen wordt voortdurend de wegdektemperatuur, de luchtvochtigheid en het zoutgehalte op het wegdek gemeten. Wanneer het gaat vriezen en de wegdektemperaturen onder 0 graden komen, dan bestaat de kans dat het glad wordt. Verwachten we gladheid? Dan strooien we met zout.

Er zijn drie soorten gladheid, namelijk: Het bevriezen van natte weggedeelten, gladheid door neerslag (sneeuw en ijzel), en condensatiegladheid. Ondanks de verschillende soorten gladheid, is de manier van gladheid tegengaan steeds hetzelfde. Door tijdig zout te strooien willen we de gladheid voor zijn. Het zout zorgt ervoor dat het vriespunt van vochtig wegdek met enkele graden daalt. Daarmee voorkomen of bestrijden we gladheid. Lees hier meer over zout en strooien.

Tips: de weg op met gladheid

  1. Houd extra afstand tot je voorligger.
  2. Pas indien nodig je snelheid aan en wissel niet onnodig van rijstrook.
  3. Maak geen abrupte stuurbeweging. De kans is aanwezig dat je banden dan de grip op het wegdek verliezen, waardoor je kunt slippen.
  4. Geef strooiwagens de ruimte, zodat ze hun werk kunnen doen.
  5. Houd de weerberichten en verkeersinformatie in de gaten.

Hier meer

Foto's

Deel dit artikel

Social media