3 tips voor het voorkomen van een datalek

Deel dit artikel
Ingezonden item/ stockphoto

Groningen – In het huidige digitale tijdperk zijn datalekken een grote zorg geworden voor zowel individuen als organisaties. Er is sprake van een datalek wanneer onbevoegden toegang krijgen tot gevoelige informatie, wat kan leiden tot potentiële financiële verliezen, reputatieschade en juridische gevolgen.

Het is essentieel voor bedrijven en individuen om het concept van datalekken te begrijpen en effectieve strategieën te implementeren om dergelijke incidenten te voorkomen. Dit is al helemaal het geval bij Nederlandse organisaties. Bedrijven zijn in ons land namelijk vaak de dupe van hackaanvallen, zo toont deze analyse van ExpressVPN aan. Voorkom dat je organisatie volgend jaar ook genoemd wordt in het onderzoek door de volgende tips toe te passen.

 

Train je medewerkers 

Werknemers spelen een cruciale rol bij de gegevensbeveiliging, en hun bewustzijn en begrip van best practices zijn van cruciaal belang voor het voorkomen van datalekken. Organisaties moeten investeren in uitgebreide training- en opleidingsprogramma’s om werknemers uit te rusten met de kennis en vaardigheden om gevoelige gegevens te beschermen. Hier zijn enkele belangrijke elementen waarmee je rekening moet houden bij de opleiding van medewerkers:

  • Informeer werknemers over de soorten datalekken, de gevolgen ervan en het belang van gegevensbeveiliging.
  • Bied training over veilige wachtwoordpraktijken, zoals het gebruik van sterke en unieke wachtwoorden, en schakel multi-factor authenticatie in.
  • Train medewerkers in het herkennen en vermijden van veelvoorkomende social engineering-technieken, zoals phishing-e-mails of telefonische oplichting.
  • Stel duidelijk beleid en procedures op voor de verwerking van gegevens, inclusief gegevensclassificatie, het veilig delen van bestanden en de juiste verwijdering van gevoelige informatie.

Beperk toegang tot data

Het controleren van de toegang tot gevoelige gegevens is een fundamentele stap in het voorkomen van datalekken. Door strikte toegangscontroles te implementeren, kunnen organisaties ervoor zorgen dat alleen geautoriseerde personen toestemming hebben om vertrouwelijke informatie in te zien of te wijzigen. Hier volgen enkele praktische tips voor het beperken van de toegang tot gegevens:

  • Implementeer op rollen gebaseerde toegangscontrole (RBAC) om toegangsrechten toe te wijzen op basis van functieverantwoordelijkheden en -functies.
  • Controleer en update de toegangsrechten regelmatig om organisatorische veranderingen en werknemersrollen weer te geven.
  • Maak gebruik van sterke authenticatiemechanismen, zoals tweefactorauthenticatie (2FA) of biometrische authenticatie, om een ​​extra beveiligingslaag toe te voegen.
  • Bewaak en registreer toegangsactiviteiten om verdachte of ongeautoriseerde toegangspogingen te detecteren.

Bescherm fysieke en digitale activa

Datalekken kunnen niet alleen in de digitale wereld plaatsvinden, maar ook via fysieke middelen. Het beschermen van fysieke en digitale activa is van cruciaal belang voor het voorkomen van ongeoorloofde toegang en datalekken. Hier zijn enkele maatregelen waarmee je rekening moet houden als je fysieke en digitale activa wilt beschermen tegen datalekken:

  • Beveilig fysieke toegangspunten, zoals serverruimtes, datacenters en kantoren, met sloten, toegangskaarten of biometrische authenticatie.
  • Bewaar fysieke documenten en media met gevoelige gegevens in afgesloten kasten of kluizen.
  • Implementeer videobewakingssystemen om fysieke gebieden te bewaken waar gevoelige gegevens worden opgeslagen.
  • Versleutel gevoelige gegevens die zijn opgeslagen op laptops, externe harde schijven en andere draagbare apparaten.
  • Implementeer oplossingen voor preventie van gegevensverlies (DLP) om ongeoorloofde gegevensoverdracht of -lekken te monitoren en te voorkomen.

 

Foto's

Deel dit artikel