Inbraakpreventie-actie ‘Wij waren in je kamer’

Deel dit artikel
politie.nl
Groningen - Woensdagmiddag hield de politie in de binnenstad van Groningen een inbraakpreventie-actie met de naam 'Wij waren in je kamer'. In een aantal studentenhuizen hebben politiemedewerkers ‘ingebroken'.

Door inklimming via een open raam of het welbekende flipperen kwamen agenten vrij makkelijk de huizen binnen. De politiemedewerkers zijn in diverse kamers geweest en hebben kunnen zien welke waardevolle spullen studenten onbeheerd achterlaten.

 

 

Het aantal inbraken in studentenkamers in de stad Groningen is hoog. Studentenhuizen zijn een gewild object voor inbrekers. De huizen zijn doorgaans slecht beveiligd, de sociale controle is laag en er valt relatief veel te halen voor inbrekers. Als een inbreker eenmaal binnen is, heeft hij meerdere kamers (en waardevolle spullen) tot zijn beschikking. Daarnaast leert de ervaring dat ieder jaar in de donkere herfst- en wintermaanden de kans op woninginbraken toeneemt. Reden voor de politie om in het kader van het Donkere Dagen Offensief alles op alles te zetten om woninginbraken, ook die in studentenkamers, te verminderen. Naast het opsporen van woninginbrekers richt de politie zich ook op inbraakpreventie. Daarom woensdagmiddag deze 'inbraak-actie’ waarmee de politie studenten ervan bewust wil maken hoe makkelijk en snel zij slachtoffer kunnen worden van een gelegenheidsinbraak.

 

Resultaten

 

In totaal hebben politiemedewerkers bij 42 studentenpanden geprobeerd in te breken. Bij dertig studentenpanden is het ook daadwerkelijk gelukt om het pand binnen te komen. 21 keer lukte dat via flipperen, vier keer door hengelen en vijf keer door een openstaande raam of deur. De dertig deuren verschaften toegang tot ruimtes waar meerdere studentenkamers in gehuisvest zijn. Deze studentenkamers zaten vaak niet op slot en waardevolle spullen zoals laptops en tablets waren onbeheerd achterlaten.

 

Flyer met polaroid-foto

 

Bij de huizen waar de bewoner thuis was, zijn politiemedewerkers direct het gesprek aan gegaan. De agenten gaven uitleg over de actie en wezen de bewoner bovendien op de inbraakgevoeligheid van het betreffende studentenpand. Bij de huizen waar niemand thuis was lieten ze een flyer achter met daarop uitleg over de actie en een polaroid-foto van een politieagent ‘live’ in de betreffende studentenkamer. Foto’s van de actie zijn te vinden op de Facebookpagina van de studentagenten: ww.facebook.com/studentagent.

 

Wat kunnen studenten zelf doen om kans op inbraak te verkleinen?

 

Studenten kunnen een belangrijke bijdrage leveren in het verminderen van het aantal woninginbraken. Zorg voor goed hang- en sluitwerk en sluit deuren en ramen af bij vertrek. Laat geen waardevolle spullen zoals laptops, smartphones en iPads in het zicht liggen, want gelegenheid maakt de dief. Installeer daarnaast een programma op je computer, laptop, smartphone of tablet-pc om hem bij diefstal eenvoudig te kunnen traceren. Op de website www.politiekeurmerk.nl/bewoners is meer informatie te vinden over hoe het studentenhuis of de kamer veiliger is te maken of ga naar www.123inbraakcheck.nl en test hoe snel een inbreker jouw huis binnen kan komen.

 

 

 

Foto's

Deel dit artikel