Groningen – Op maandag 22 oktober start de landelijke campagne Fietsverlichting Val op, daar kun je mee thuiskomen. De campagne wijst op het belang van goede verlichting voor je eigen veiligheid als fietser. Door te benadrukken dat een kapotte voor- of achterlamp twintig euro boete kost, wil het Ministerie van Verkeer en Waterstaat vooral jonge fietsers stimuleren om hun verlichting in orde te maken. Regiopolitie Groningen grijpt de landelijke campagne aan om gedurende de hele winter intensief te controleren op fietsverlichting.
Regiopolitie Groningen verspreidt folders om de regels voor goede fietsverlichting duidelijk te maken. LED-verlichting, mits die voldoet aan de wettelijke regels, is ook toegestaan in de provincie Groningen. Dat betekent onder meer dat fietsers voor op de fiets wit of geel licht en achter op de fiets rood licht moeten hebben. Bovendien moeten de LED-lampjes aan de fiets bevestigd zijn. Toch zal de politie niet direct verbaliseren als de verlichting op een andere plaats bevestigd is, zolang de fietser duidelijk zichtbaar is en de verkeersveiligheid daarmee gediend is. Zo kunnen fietsers snel en eenvoudig hun verlichting op orde brengen. En de kosten van een LED-verlichtingsset wegen niet op tegen een boete van 20 euro.
Jongeren kunnen vrienden waarschuwen.
Regiopolitie Groningen richt zich dit jaar vooral op jongeren tussen de 12 en 17 jaar. Uit onderzoek blijkt dat vooral deze groep frequente fietsers achterblijft in het voeren van verlichting. Naast de eigen veiligheid blijkt voor jongeren het voorkomen van een boete een belangrijke motivatie te zijn om de verlichting op orde te hebben. Daarom ligt dit jaar extra accent op de hoge kans op een boete en op het boetebedrag. Jongeren kunnen via www.fietslichtaan.nl hun vrienden waarschuwen voor een boete: een politieagent belt de vrienden op om hen te vertellen dat het ze twintig euro kost als ze zonder licht rijden.