Grip 1: Grote uitslaande brand in woning in Eenrum

Deel dit artikel
112Groningen.nl
Eenrum - Donderdagmiddag is er in een woning aan de Hoofdstraat in Eenrum een grote brand uitgebroken.

De eerste melding kwam omstreeks vijf voor drie bij de meldkamer binnen. De brand, die mogelijk in een keuken zou woedden, greep bij aankomst van de eerste brandweerauto's snel om zich heen. Gelukkig konden de bewoners optijd hun woning verlaten. 
De brandweer schaalde kort na de eerste melding op naar middelbrand en extra blusvoertuigen kwamen ter plaatse om de brand onder controle te krijgen. De hulp van brandweervoertuigen kwam vanuit meerdere kanten van de provincie. Zo verleende de brandweer van onder andere de stad Groningen, Oldehove, Zoutkamp, Winsum, Baflo, en Wehe-den Hoorn assistentie bij de brand. Ook kwam de verzorgingsunit van brandweer Winschoten ter plaatse, deze was met dit warme weer geen overbodige luxe. 
De bewoners van vier omliggende panden hebben voor de zekerheid hun woningen moeten verlaten. Het is nog onbekend wanneer zij weer terug mogen naar hun woningen. De woning waar de brand woedde kan als verloren worden beschouwd. Stichting Salvage komt ter plekke om de betrokkenen te helpen bij de afhandeling van de schade. 
Grip 1 situatie 
Tegen vier uur werd er door de hulpdiensten opgeschaald naar 'GRIP 1'. 'GRIP' staat voor gecoördineerde regionale incidentenbestrijdingsprocedure. Het is een vaste regeling die ingaat bij een groot incident. Er komt een Mobiele Commando Unit (MCU) ter plekke waarin men kan overleggen over de situatie. Vanuit de Mobiele Commando Unit werd de brand gemonitord en gekeken hoe de brand zich ontwikkelde. 
Toeschouwers 
De grote brand in Eenrum trok veel bekijks van mensen uit de buurt. De brandweer meldde op sociale media dat men de hulpdiensten ruimte moesten geven en zoveel mogelijk op gepaste afstand bleven. Ook zei de brandweer op Twitter dat men afstand van elkaar moest houden in verband met de corona maatregelen. 
NL-Alert uitgegeven
Bij de brand in Eenrum kwam veel rookontwikkeling vrij. Om mensen op de hoogte te brengen van de brand werd er een NL-Alert melding uitgestuurd naar mensen die in de omgeving wonen. In het NL-Alert bericht stond dat men uit de rook moest blijven en ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten moest houden, dit ondanks het warme weer.
 
 
 
De onderstaande tweet is niet beschikbaar in de 112Groningen App, excuus voor het ongemak. 

Foto's

Deel dit artikel