Door de combinatie van harde wind, brandende olie op het wateroppervlak en veel rookontwikkeling was het een ernstige, complexe situatie. Niet alleen Piet van Delft, maar ook zijn collega’s Albert Maat, Herman Westdijk, Mari Kok en Piet Batenburg kwamen op die dag om het leven. Zij zaten met zeven personen in een brandweerauto die te water raakte en in de brandende olie terecht kwam. In deze auto zaten tevens twee burgers, die gewond raakten bij het ongeval. Dit is slechts één van de vele verhalen die het brandweermonument ons vertelt.
20 juni: Brandweerherdenking in aangepaste vorm
Herdenking bij het Nationaal Brandweermonument 2020
Door de huidige Corona-maatregelen hebben we letterlijk afstand van elkaar moeten nemen. Dit heeft ook gevolgen voor onze jaarlijkse brandweerherdenking op de derde zaterdag in juni. ‘We vinden het wel belangrijk om op deze dag aandacht te schenken aan het herdenken van de brandweermensen die zijn omgekomen. Daarom zal er dit jaar een korte ceremonie plaatsvinden, helaas zonder publiek, meer hier
Respect
Sinds 2012 staat in Schaarsbergen het Nationaal Brandweermonument. Daar staan we stil bij de moed en daadkracht van de brandweercollega's die sinds 5 mei 1945 zijn omgekomen tijdens hun werk voor de brandweer. Hier tonen wij met elkaar het respect dat onze omgekomen collega's toekomt. Een plaats om te herdenken, maar ook om te overdenken en te beseffen dat wij een mooi en veelzijdig, maar ook gevaarlijk beroep uitoefenen.
Jaarlijkse herdenking
We komen hier jaarlijks bijeen, op de derde zaterdag van juni, om onze dankbaarheid uit te spreken voor de toewijding van alle brandweermannen en -vrouwen aan onze maatschappij. Want de brandweer neemt daarin met 30.000 mensen en bijna duizend kazernes een belangrijke plaats in.
Bron: Brandweer.nl
foto in Zuidbroek zaterdagmiddag