Filmpjes maken van protesten in RUG-gebouwen mag toch, wel voor zevenen de deur uit en blijven praten

Deel dit artikel
Oogtv.nl

Groningen – Wie een protestactie wil houden in één van de gebouwen van de Rijksuniversiteit Groningen, moet zich aan de huisregels houden en voor 19.00 uur de deur uit zijn. Ook moeten de demonstranten verplicht in gesprek blijven met de RUG. Het universiteitsbestuur wilde ook een verbod op filmen en fotograferen tijdens protestacties, maar deze regel werd na kritiek van de universiteitsraad geschrapt.

Dat meldt de UKrant dinsdagmiddag. Het universiteitsbestuur komt, door het film- en fotografieverbod te schrappen uit de nieuwe protestregels, tegemoet aan de universiteitsraad. Tijdens een bezetting van het Academiegebouw van 25 april vorig jaar, maakte de RUG een melding bij de politie en werd het gebouw ontruimd. Filmpjes van de ontruiming zorgden voor ophef, omdat deze relatief hardhandig verliep. Dat soort filmpjes wilde het RUG-bestuur eigenlijk niet meer zien op het internet.

Hoewel de universiteitsraad (zo stelt de UKrant) en de GSb graag wilden dat de RUG per protestactie zou bekijken hoe deze afgewikkeld zou worden, wordt het grootste deel van het nieuwe actie-reglement wel doorgevoerd. Dat betekent dat actievoerders in RUG-gebouwen zich aan de huisregels moeten houden. Medewerkers van de universiteit gaan, bij een nieuw protest, de huisregels schriftelijk uitdelen aan de actievoerders. Protesteren mag, zelfs met enige overlast, maar de rust moet nu altijd terugkeren na 19.00 uur. Daarnaast moeten de demonstranten te allen tijde met de RUG willen praten om tot een oplossing te komen.

De universiteit liet eerder deze week nog weten dat de maatregelen zijn bedoeld om de veiligheid te garanderen tijdens protesten.

Foto's

Deel dit artikel