Kijk wat vaker in de spiegel van je auto !

Deel dit artikel
Bron: Instagram Politie teamverkeer Noord Nederland

De herfst heeft zijn intrede weer gedaan en we worden ’s morgens weer vaak geconfronteerd met aan de buitenkant gecondenseerde autoruiten en buitenspiegels. Er ligt dan een “deken” van vocht over de auto. 

Ruitenwissers op de voorruit (en bij sommige auto’s ook op de achterruit) lossen dat probleem snel op.

Menig autobestuurder vindt het dan wel prima en rijdt weg, de zijruiten en buitenspiegels nog ondoorzichtig vanwege het vocht.

Vaak laat men “het eerste stukje” de zijruiten nog wel eens naar beneden staan maar dat wordt toch al snel te koud en men sluit de portierruiten en men vertrouwt op het verleden dat het altijd goed ging, dus zal het nu vast ook wel goed gaan…

De auto besturen zonder voldoende zicht naar buiten is niet alleen een bekeuring waard maar is vooral zeer onveilig (en daarnaast ook nadelig voor uw no-claim korting bij de verzekering…).

Wat te doen? Maak voor vertrek eerst alle ruiten aan de buitenkant vochtvrij met een ramenwisser/trekker en de spiegels met een zeemspons of doekje Dit neemt nog geen minuut in beslag (de afhandeling van een ongeval duurt in ieder geval langer…) en gebruik vervolgens het ventilatiesysteem, gericht op de voorruit/zijruiten, de elektrische achterruitverwarming en de eventueel aanwezige elektrische spiegelverwarming zoals beschreven in de gebruiksaanwijzing welke bij de auto werd meegeleverd.

Niet elke auto heeft dat handige spiegelverwarmingsaccessoire maar ook weten veel bestuurders niet dat hun auto het wel degelijk heeft.

Op de foto’s een impressie van het slechte zicht en een voorbeeld van een schakelaar en symbool voor elektrische buitenspiegelverstelling en -verwarming.

Vergeet NIET om na enkele minuten, wanneer het zicht in de spiegels weer prima is, de spiegelverwarmingsschakelaar weer in de ruststand te zetten om het doorbranden van de elektrisch verwarmde spiegelglazen te voorkomen.

Bij sommige auto’s is de spiegelverwarming gecombineerd met de schakelaar voor de achterruit verwarming.

Wanneer er ijs op de ruiten zit, dient dit ijs natuurlijk ook eerst van de ruiten verwijderd te worden alvorens men wegrijdt. Meldt de politie op hun Instagram

Foto's

Deel dit artikel