24 jaar cel tegen moordenaar geëist (Video)

Deel dit artikel
Groningen - (www.om.nl/ bron) Het Openbaar Ministerie heeft donderdag 24 jaar gevangenisstraf geëist in de rechtszaak tegen een 49-jarige man uit Groningen. De man wordt ervan verdacht dat hij een 40-jarige man uit Groningen heeft vermoord. Daarnaast wordt hem twee maal poging tot moord op twee andere mannen ten laste gelegd.

Het incident vond plaats op zondagmiddag 13 juli 2008 aan de Lijsterbeslaan in Groningen. Na een uit de hand gelopen burenruzie heeft de verdachte een wapen uit zijn huis gehaald. Daarmee heeft hij op een speelplaats achter de woning het eerste slachtoffer van dichtbij beschoten. Deze overleed drie dagen later. In een woning aan de Lijsterbeslaan heeft hij op een andere buurtbewoner geschoten. Deze is met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht, maar heeft het voorval overleefd. Daarna heeft hij nog op een derde slachtoffer, ook een buurman, geschoten. Met dit schot werd niemand geraakt. De verdachte is na het incident samen met zijn vriendin gevlucht, maar heeft zichzelf een dag later op het politiebureau in Groningen gemeld. 

Voorbedachte rade
De officier van justitie acht wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte één moord en twee pogingen tot moord heeft begaan. De verdachte heeft namelijk meerdere momenten gehad om zich te beraden op zijn besluit om zijn slachtoffers iets aan te doen. Deze hebben hem er echter niet van weerhouden. Daarom is er sprake van moord. In de strafeis weegt de officier de omstandigheden waaronder het feit is gepleegd zwaar mee: het incident speelde zich af op een zonnige zondagmiddag op een speelplaats met spelende kinderen en toeziende volwassenen. De impact van het incident op de veiligheidsgevoelens van betrokkenen en omstanders was enorm.

De verdachte is door meerdere deskundigen onderzocht en volledig toerekeningsvatbaar geacht.

De officier kwam om deze reden tot een strafeis van 24 jaar gevangenisstraf. De rechtbank zal over veertien dagen uitspraak doen in deze zaak.

Zie ook archief  DvhN en Telegraaf

en vandaag TvNoordsite


Deel dit artikel