Inbrekers slaan vaker hun slag

Deel dit artikel
Independer

Groningen – Inbrekers slaan in 2023 veel vaker hun slag in Groningse schuren en garages, dat blijkt uit onderzoek van Independer op basis van Politiedata. De eerste  zes maanden van het jaar is er in de provincie 207 keer ingebroken in dit soort bijgebouwen, een toename van 31,8% ten opzichte van de zelfde periode in 2022.

Door de vele inbraken in de provincie Groningen is het zelfs de sterkste stijging van heel Nederland, dit verschild wel per gemeente. Landelijk is er een stijging te zien van 8,9% dat meldt Independer.

In de stad Groningen nam het aantal inbraken dit jaar sterk toe, het eerste half jaar vonden er meer dan 22 incidenten plaats dan tijdens dezelfde periode in 2022. Ook in de gemeentes Oldamt, Westerwolde, Eemdelta, Westerkwartier, Veendam en Stadskanaal waren meer inwoners slachtoffer. In Midden-Groningen was duidelijk een daling te zien in het aantal inbraken in schuren (-5). In Pekela en Het hoogland bleven de incidenten gelijk.

“Deze fikse toename laat maar weer zien hoe belangrijk het is om ook schuren en garages goed af te sluiten met fatsoenlijke sloten. Elektrische fietsen en bijvoorbeeld een Green Egg barbecue zijn dure spullen. Verzekeraars vergoeden ook alleen als de ruimte goed is afgesloten.  Als de deur gewoon openstond telt de dekking niet”, alsdus Independer Verzekeringsexpert Michel Ympma.

Elektrische fietsen, barbecues en gereedschap, waar gaat het in de provincie vaakst mis? Om hier achter te komen is het aantal schuurinbraken afgewogen tegen het aantal huishouders per gemeente, Dan komt er een gemeente op één te staan. In de gemeente Eemsdelta gaat het naar verhouding het vaakste mis, hier waren het eerste half jaar van 2023 in totaal 12,2 schuurinbraken per 10.000 huishoudens. Ook de inwoners van de gemeente Westerwolde moeten op hun hoede zijn!

De top 5 Groningse gemeentes met de grootste kans op inbraak aan de schuur!

1 – Eemsdelta: 12,2 schuurinbraken per 10.000 huishoudens.

2 – Westerwolde: 10,6 schuurinbraken per 10.000 huishoudens.

3 – Oldambt: 8,5 schuurinbraken per 10.000 huishoudens.

4 –  Stadskanaal: 7,5 schuurinbraken per 10.000 huishoudens.

5 – Gemeente Groningen: 6,9 schuurinbraken per 10.000 huishoudens.

Benieuwd naar de cijfers van jou gemeente? Meer informatie over het onderzoek van Independer is te lezen op: https://www.independer.nl/inboedelverzekering/info/onderzoek/schuurinbraken-2023

Foto's

Deel dit artikel