Schutter café Donovan’s bekent, slachtoffer is spoorloos

Deel dit artikel
ADP, bron (samenwerking)

GRONINGEN (ADP) – De 21-jarige man die op 5 maart in café Donovan’s in de Peperstraat op een andere barbezoeker schoot, voelde zich naar eigen zeggen in het nauw gedreven. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) werd het slachtoffer in de buik geraakt en gaat uit van poging tot doodslag. 

Woensdag was de eerste inleidende zitting over dit incident. De twintiger verscheen niet, wel zijn advocaat. Het is volgens de raadsman maar de vraag of het slachtoffer daadwerkelijk in zijn buik is geraakt. Niemand in de kroeg heeft letsel gezien. Er is ook geen medisch rapport hierover. Het slachtoffer is bovendien onvindbaar en kon tot nu toe niet hierover worden gehoord. De man heeft geen aangifte gedaan.

Wel vervolging

Van het gebeuren zijn camerabeelden. Het OM vindt de zaak, ondanks het ontbreken van de aangifte, ernstig genoeg om de schutter te vervolgen. Het verzoek van de raadsman om het slachtoffer, een vriend van hem en nog eens vier beveiligers en medewerkers van het café te horen bij de rechter-commissaris is door de rechtbank toegewezen. Ook wordt bekeken of de jonge verdachte alsnog psychisch moet worden onderzocht.

Ruzie om een meisje

De twintiger woonde begin maart tijdelijk in Groningen. De man hield zich met name bezig met muziek, in een ruimte achter café Donovan. Op die bewuste avond kreeg de man in de kroeg trammelant met een groepje over een meisje. Volgens zijn raadsman voelde hij zich bedreigd en zag hij een revolver op de grond liggen. Het wapen was niet van hem, zei de man later. Zijn tegenstanders liet dat per ongeluk vallen. Hij raapte het op om daarmee zijn aanvallers op afstand te houden. Het wapen ging daarbij af.

Geen optie

De twintiger werd 18 april in Rotterdam aangehouden voor een andere zaak. De politie zag toen dat hij ook voor dit incident in Groningen werd gezocht. De man blijft in elk geval de komende drie maanden vastzitten, tot de volgende inleidende zitting. Hem voortijdig vrijlaten is volgens de rechtbank in Groningen geen optie. Daarvoor is de zaak te ernstig.

 

Foto's

Deel dit artikel