Hoe politie-agenten peelers werden en uiteindelijk Bobby als bijnaam kregen

Deel dit artikel
ingezonden mededeling
Groningen - Bobby, is een jongensnaam. In Engeland is dat zeker een gangbare naam. Bij ons zou dat al gauw Bob worden. Maar er is meer te vertellen over die naam Bobby.

Tegelijkertijd is het namelijk ook de bijnaam of koosnaam van een politieagent uit het Verenigd Koninkrijk. Maar er is meer.

 

De naam is afkomstig van: Sir Robbert ‘Bobby’ Peel. De man leefde van 1788 tot 1850 en was ooit premier van Engeland (1834-1835 en van 1841 tot 1846). Hij had rechten gestudeerd en stond in het parlement bekend om zijn opvallende toespraken. 

 

Als Minister van Binnenlandse zaken zette hij zijn stempel op de politiemacht in de stad Londen. Dat was in de jaren twintig van de vorige eeuw hard nodig, want het was chaos in de stad en er was veel criminaliteit.

 

Politie-eenheid van Peelers

 

Dat daar iets aan gedaan moest worden, was wel duidelijk. Maar wat? Peel greep in, formeerde een sterk politiecorps. Een speciale politie-eenvoud die bekend stonden onder de naam ‘Peelers’. Gevolg van deze reorganisatie: een daling van de criminaliteit in de stad. Sinds die tijd wordt een Engelse agent ook wel een peeler genoemd, naar zijn achternaam. Toch klonk de naam bobby een stuk leuker en tot op de dag van vandaag wordt die term nog gebruikt.

 

Mag overigens niet onvermeld blijven dat Peel meer deed dan het verbeteren van de veiligheid. Hij stelde een maximaal aantal uren in dat kinderen en vrouwen in een fabriek mochten werken. Ook riep hij een veiligheidsstandaard in het leven voor machines. Eigenlijk maakte hij daarmee het karwei van zijn vader af die als politicus al hervormingen van de werkomgeving had ingezet. In het begin van de negentiende eeuw.

 

Zelfs na zijn politieke carrière hield Peel fans over die Peelites werden genoemd. Hij bleef sterke principes houden en had nog af en toe wat in de melk te brokkelen onder meer bij de vooruitgang van de vrije handel van de Britten. De naam Bobby bleef ook bestaan.

 

Bobby rugzakken van XD-design

 

De naam ‘Bobby’ wordt nu nog regelmatig toegepast in een andere hoedanigheid. Bijvoorbeeld voor de rugzakken van XD Design. Ook al is het een oer-Nederlands merk, de Engelse koosnaam voor de sterk beveiligde rugzakken dekt de lading.

 

Dieven hebben geen schijn van kans om deze veilige rugzakken open te breken. De tassen hebben verborgen ritsen, onzichtbaar voor iedereen en zeker voor wie kwade bedoelingen heeft. De ritsen zitten aan de binnenkant en draag je op de rugzijde. Bovendien zijn de tassen gemaakt van snijvast materiaal en hebben reflecterende strepen. Alles in het kader van de veiligheid.

 

De XD-Design rugzakken hebben een handige USB oplaadpoort. Ze worden dan ook vooral als laptoptas gebruikt. Deze laptoptas telt een aantal functionele vakken, waardoor alles wat je nodig hebt voor bijvoorbeeld een dag op kantoor erin past. De tassen zijn ook nog eens van duurzaam materiaal gemaakt.

 

Bobby de agent

 

Even terug naar Bobby de agent. Er zijn nog meer bijnamen voor politieagenten. Iedereen heeft wel eens gehoord van blauwe pet, Bromsnor, diender, hoeders van de weg en jut. Maar een koddebeier en pit zijn minder bekend. Een stille of Zwaantje, de motoragent. 

 

In het buitenland wordt naast Bobby, ook Chippie en Cop gebezigd. In Frankrijk heet een agent een Flic of een Poulet. Een kip dus. Die vertaling kennen wij in Nederland ook, maar dan voornamelijk voor de Amsterdamse agent. Gaat hij te paard als ‘bereden politie’ dan noem je hem een knolkip.

 

 

Foto's

Deel dit artikel