Je kind wordt 18: hoe werkt de zorgverzekering voor hem precies?

Deel dit artikel
Ingezonden artikel & Pixabay foto

Groningen – Kinderen die nog geen 18 jaar zijn, zijn meeverzekerd op de zorgverzekering van hun ouders. Als je kind binnenkort zijn 18e verjaardag viert, verandert dit. Iedereen die in Nederland woont of werkt en 18 jaar of ouder is, moet namelijk zelf een zorgverzekering afsluiten.

Voordat je kind zich verzekert voor zorg, wil je waarschijnlijk eerst weten hoe een zorgverzekering voor hem precies werkt. Daarom zetten wij in deze tekst de belangrijkste zaken voor je op een rijtje.

Premie is voor rekening van je kind
Zodra je kind 18 jaar wordt, is hij of zij niet langer meeverzekerd op jouw zorgverzekering of die van je partner. In de wet is namelijk geregeld dat je kind zelf een zorgverzekering vanaf 18 jaar af moet sluiten. Het gevolg hiervan is dat je kind ook zelf premie moet betalen. Je kind verzekert zich immers voor zorg, waardoor hij zelf opdraait voor de kosten hiervan.

De hoogte van de premie hangt af van een aantal factoren. De dekking van de zorgverzekering speelt hier in ieder geval een belangrijke rol in. Als je kind alleen de basisverzekering afsluit, betaalt hij een relatief lage premie. Dit is namelijk de verzekering met de minst uitgebreide dekking, waardoor het logischerwijs ook de goedkoopste zorgverzekering is.

Heeft je kind een slecht gebit of komt hij regelmatig bij de fysio? Dan kan het verstandig zijn om de basisverzekering uit te breiden met een aanvullende fysio- en/of tandartsverzekering. Zonder deze aanvullende verzekeringen worden de kosten voor een behandeling bij de fysio of tandarts namelijk niet vergoed. Het nadeel van een aanvullende verzekering is dat je kind een hogere premie betaalt.

Eigen risico betalen
Wie denkt dat alle kosten vergoed worden als je kind van 18 een zorgverzekering afsluit, heeft het mis. Net als volwassenen betalen kinderen vanaf 18 jaar namelijk ook eigen risico als ze zorg nodig hebben uit de basisverzekering. In 2023 geldt er een verplicht eigen risico van 385 euro. Dit betekent dat je kind de eerste 385 euro zelf moet betalen als hij zorg nodig heeft uit de basisverzekering. Pas als dit bedrag ‘op’ is, worden zorgkosten vergoed door zijn verzekeraar.

Naast verplicht eigen risico kennen we in Nederland ook vrijwillig eigen risico. Dit staat standaard op 0 euro, maar je kind kan ervoor kiezen om dit te verhogen met 100, 200, 300, 400 of 500 euro. Als je kind niet veel zorg nodig heeft, kan dit een aantrekkelijke optie zijn. Door voor een vrijwillig eigen risico te kiezen, daalt de premie van je zorgverzekering namelijk. Besef je goed dat hier ook nadelen aan zitten. Zo draait je kind op voor een groter deel van de kosten als hij zorg nodig heeft.

Zoek uit of je kind recht heeft op zorgtoeslag
Als je kind 18 wordt, moet hij zijn eigen zorgverzekering aanvragen. Omdat de premies van deze verzekeringen de laatste jaren flink zijn gestegen, kan je kind een zorgverzekering misschien niet zelf betalen. Zoek in dat geval uit of je kind recht heeft op zorgtoeslag. Dit is een bijdrage van de overheid om de zorgverzekering betaalbaar te houden. Omdat een kind van 18 vaak nog niet veel verdient, is de kans groot dat hij recht heeft op zorgtoeslag. Maak hier dankbaar gebruik van, want hierdoor houdt je kind meer geld over.

Foto's

Deel dit artikel