Opnieuw grip1 gaslekkage in centrum van Stadskanaal (+info avond)

Deel dit artikel
Harm Jan Niks 112Groningen.nl

Stadskanaal – De brandweer van Stadskanaal is donderdagmiddag wederom opgeroepen voor een melding van een gaslekkage in de Big Bazar in aan de Europalaan in Stadskanaal. De brandweer schaalde wederom op naar Grip1.

De brandweer kwam snel ter plaatse waarop er meerdere metingen werden verricht. De brandweer meter gingen af voor de lucht van gas. De brandweer schaalde op naar Grip1. Dit deden zij woensdagmiddag ook al. De hulpdiensten kwamen massaal ter plaats waarna er ongeveer 60 mensen werden ontruimd. Deze mensen wonen boven de winkelpanden. Enexis kwam ter plaatse om te zoeken naar het lek. De brandweer kreeg door dat Enexis nog een ander lek had gevonden waarop het gebied werd vergroot en werd ontruimd. Meerdere winkel, een flat en woningen werden ontruimd. De brandweer liet meerdere korpsen ter plaatse komen waaronder, Gasselternijveen, Nieuwe Pekela en Vries. Enexis is bezig de hoofdkraan dicht te draaien. Het is niet bekend hoelang dit nog gaat duren.

Update: De brandweer meld op twitter dat de bewoners die vandaag hun woning moesten verlaten door de gaslekkage worden opgevangen in theater Geert Teis in Stadskanaal. De gemeente geeft uitleg over de situatie en beantwoordt vragen van bewoners. Bewoners die bij bekenden zijn opgevangen vinden via de tweet meer informatie over de situatie. De informatieavond in Geert Teis begint vanavond om 20:45 uur. De bewoners die vandaag hun huis moesten verlaten kunnen vanavond om 22:15 uur terug naar hun woningen.

update: Donderdagavond was er een informatiemoment voor bewoners van het afgezette gebied in het centrum van Stadskanaal en belanghebbenden om 20.45 uur in het Theater Geert Teis: bit.ly/3CFIBGC

 

Wanneer hebben de huishoudens weer gas?

Het gas zal niet eerder dan vrijdag 7 oktober weer aangesloten worden. Na twee lekken wil Enexis zeker weten dat de problemen verholpen zijn. Daarom zal er nog zeker tot 7 oktober aan de leidingen gewerkt worden. Enexis zal aan alle bewoners en ondernemers persoonlijk laten weten wanneer er weer toegang is tot gas.

Wat is de oorzaak van de gaslekken?

Daar wordt onderzoek naar gedaan en dat wordt teruggekoppeld. De leidingen binnen het getroffen gebied worden binnenkort vervangen.

Kunnen we de komende tijd nieuwe gaslekken verwachten?

Enexis zal actief gaan zoeken naar gaslekken rondom het getroffen gebied. Sowieso worden elke drie jaar alle leidingen gecheckt op gaslekken.

Bijpraatmoment gehouden 6 oktober

Voor bewoners van het gebied en belanghebbenden was er een informatiemoment donderdagavond 6 oktober om 20.45 uur in het Theater Geert Teis.

Foto's

Deel dit artikel

Social media