De uitstoot van jouw auto verlagen

Deel dit artikel
Ingezonden artikel

Groningen – Vandaag de dag is de Nederlandse overheid actief bezig met het behalen van de klimaatdoelen. Het is de bedoeling dat Nederland in 2050 de uitstoot van broeikasgassen tot minimaal 95% heeft gereduceerd. De Nederlandse politie en handhaving speelt een belangrijke rol bij het behalen van deze doelen.

Zo zal er worden opgetreden tegen personen die de regels binnen een milieuzone overtreden. Binnen deze zones hangen camera’s, deze camera’s scannen jouw kentekenplaat. Aan de hand van jouw kentekenplaat, kan er worden gezien of jij met jouw voertuig in de desbetreffende milieuzone mag komen. Blijkt dit niet het geval te zijn? Dan krijg je een boete van €100, dit is exclusief de administratiekosten. Voor vrachtauto’s is de boete €250, exclusief administratiekosten.

Uitstoot meten tijdens apk

Bij het keuren van jouw auto wordt de uitstoot gemeten. Als uit de keuring blijkt dat de uitstoot van jouw auto te hoog is, wordt jouw auto afgekeurd. Je mag dan niet meer de weg op met jouw auto. De boete voor het rijden in een afgekeurde auto bedraagt €140, exclusief btw. Jouw afgekeurde auto kan worden opgemerkt door camera’s van het RDW, of wanneer de politie jouw auto wilt controleren.

Auto verbruikt veel olie

Een oudere auto verbruikt veel olie, dit kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld lekkende keerringen of vastzittende of versleten olieschraapveren. Het is belangrijk om dit probleem aan te pakken, het kan verschillende onderdelen van jouw auto vervuilen en dus de uitstoot verhogen. De apk keurmeester kan jou adviseren hoe je de uitstoot van jouw auto kunt verlagen.

Stotterende auto oorzaak van hoge uitstoot

Jouw auto stottert bij optrekken? Dit is een vervelend probleem, dat de oorzaak van een te hoge uitstoot kan verklaren. Zo kunnen de injectoren of de luchtinlaat vervuild zijn. Wanneer deze onderdelen niet goed functioneren, kan de auto zijn vermogen verliezen. Beide onderdelen zijn verantwoordelijk voor het ontbrandingsproces en kunnen dus gelinkt worden aan de uitstoot van gassen.

Het schoonmaken van de injectoren en de luchtinlaat hoeft niet veel te kosten, het krijgen van een boete voor een te hoge uitstoot kost meer geld. Je kunt namelijk gebruik maken van een additief, deze gooi je tijdens het tanken bij de brandstof. Dit additief reinigt jouw gehele brandstofsysteem tijdens het rijden. Het is dus ook niet onverstandig om dit additief te gebruiken voordat je naar de apk keuring gaat. Dit zal de kans op een goed gekeurde auto vergroten.

 

Foto's

Deel dit artikel