Vitamines: ‘Groningers vinden zichzelf gezond’

Deel dit artikel
Ingezonden artikel. Pexels.com foto

Groningen – Gezond zijn en blijven is natuurlijk heel belangrijk. Want mensen die gezond zijn voelen zich gelukkiger, leven zelfstandiger en doen uiteraard minder vaak een beroep op de huisarts.

Uit de meest recente cijfers van het Sociaal Planbureau Groningen blijkt dat Groningers niet bepaald een vitamine gebrek hebben, want 75% van de Groningers zegt hierin zichzelf als gezond te beschouwen.

Iets minder vaak gezond in Eemsdelta

Het percentage Groningers dat zich gezond voelt komt overeen met de landelijke cijfers. Wel ligt in de Oostelijke regio’s (zoals de gemeente Eemsdelta) het percentage mensen die leiden aan overgewicht of chronische ziekte iets hoger. Desalniettemin zegt 70% van de mensen in de Eemsdelta zich kerngezond te voelen.

Geestelijke gezondheid

Wel maakt het onderzoek melding dat Groningers met een lager opleidingsniveau meer kans op gezondheidsproblemen hebben, maar dat is niet anders in de rest van Nederland. Uiteraard is ook de aardbevingsproblematiek op de (geestelijke) gezondheid van bepaalde Groningers.

Waarom zouden Groningers vitamines kopen?

Ook in Groningen hoor je nog wel eens dat vitamines onzin zijn, omdat men iedere dag gezond eet. Toch is dit in de praktijk lang niet altijd het geval. Zo liet een eerder voedselonderzoek van het VCP zien dat de gemiddelde Nederlander maar 143 gram groente en 113 gram fruit eet per dag. Dit is echter veel te weinig voor de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.

Goedkoper vitamines bestellen online

Een ander feit is dat een groot deel van onze voeding die we binnenkrijgen bewerkt is voordat het op je bord beland. Doordat het voedsel ook nog verhit wordt kan zomaar een groot gedeelte van het vitamine C en foliumzuur verdwijnen. Vitamine supplementen kunnen hierbij dan een uitkomst en reden zijn. Zo kun je op de nieuwe webshop Vitamines.com goedkoop vitamines bestellen.

Laagste chronisch zieken in de gemeente Groningen

In de Regionale Monitor Welvaart van het CBS kwam overigens naar voren dat in ‘coronajaar’ 2020 zo’n 32% van de Groningers kampte met één over meerdere chronische ziekten. Denk hierbij aan arctrose en diabetes. Volgens doktoren kunnen zulke ziekten een flinke stempel op het leven van patiënten drukken. In de gemeente Groningen is overigens het laagste aantal chronisch zieken vastgesteld (28%). Het hoogste percentage is vastgesteld in de gemeenten Oldambt en Pekela.

Waarom Vitamine D?

Volgens het Voedings Centrum is vitamine D nodig om calcium uit voeding door het lichaam op te kunnen nemen. Ook speelt vitamine D een voorname rol bij het behoud van stevige botten en tanden. Ook speelt vitamine D een rol bij een optimale werking van je spieren en je immuunsysteem. De belangrijkste bron van vitamine D is overigens zonlicht.

 

 

Foto's

Deel dit artikel