`Hoe kan dat nou steeds`? Het lijkt bijna een terugkomend iets !

Deel dit artikel
Patrick Wind 112Groningen & Redactie Martin Nuver & luchtfoto P. Wind

Groningen Een vrachtschip, geladen met containers, heeft woensdagmiddag de Oosterhamrikbrug over het Van Starkenborghkanaal geramd. Volgens de gemeente Groningen valt de schade mee.

De aanvaring vond plaats rond 17.00 uur waarbij het schip in de richting van de Oostersluis voer. “Er zijn geen containers in het water terecht gekomen”, vertelt woordvoerder Baudina Schaafsma van Rijkswaterstaat.Aldus Oogtv.nl.

“De vaarweg is op dit moment ook open. Wel is het zo dat dit schip gevaarlijke stoffen vervoerde, waarbij ik niet weet welke dit zijn. Wat we gaan doen is dit schip naar een ketelpunt te vervoeren, dat is een plek voor gevaarlijke stoffen. Daarvoor moet het schip door de brug, waarbij er eerst onderzoek gedaan moet worden naar de constructie van de brug. Ook zijn we inmiddels een onderzoek gestart naar de precieze oorzaak.”

Gemeente Groningen: “Lichte aanvaring”
De gemeente Groningen is eigenaar van de Oosterhamrikbrug. Woordvoerder Natascha van ’t Hooft: “Het gaat om een lichte aanvaring. Het belangrijkste nieuws is dat de brug gewoon gebruikt kan worden. Bussen van Qbuzz en taxi’s kunnen gewoon over de brug rijden. De schade is beperkt. Monteurs zijn inmiddels ter plaatse, de verwachting is dat de ontstane schade binnen een uur gerepareerd zal zijn. In de loop van de avond verwachten we alles weer op orde te hebben.”

Gevaarlijke stoffen
Volgens fotografen ter plaatse vervoert het schip chloorazijnzuur. Brandweerwoordvoerder Jesse Mol: “Ik kan niet bevestigen dat het om deze stof gaat, maar wij hebben als brandweer wel metingen uitgevoerd om het schip. Met deze metingen kunnen we kijken of er ook een lekkage is waarbij deze stof vrij komt. Dat is niet het geval en er is dus geen gevaar voor de omgeving.”

Schade
Nieuwsfotograaf Patrick Wind van 112groningen.nl meldt dat de schade aan het schip fors is. “Door de aanvaring zijn verschillende containers verschoven, waarbij één container tegen de schuurhut is aangekomen. Een aantal ramen zijn kapot gegaan.” Niemand raakte gewond.

 

Onderzoek moet de oorzaak uitwijzen.

 

Update: Om 19:35 uur  voer de boot de Oostersluis in.

Foto's

Deel dit artikel

Video

Social media