Zaak neersteken agenten tijdens avondklok opnieuw uitgesteld

Deel dit artikel
Foto's: ADP, bron (samenwerking)

GRONINGEN (ADP) – De zaak van de 33-jarige Amerikaan die vorig jaar in maart tijdens een avondklokcontrole een agent zwaar verwondde en een vrouwelijke agent met een mes in haar been stak, wordt opnieuw uitgesteld. De inhoudelijke behandeling stond in juli gepland, maar de verdachte is gewisseld van advocaat.

De nieuwe advocaat heeft meer tijd nodig om het 1500 pagina’s tellend dossier door te spitten en is bovendien medio juli met vakantie.

Agenten spraken de Amerikaan en zijn 22-jarige vriend uit Winschoten die avond in maart aan, omdat zij ondanks de avondklok over straat liepen. Uit het niets viel de Amerikaan een agent aan en stak hem in zijn gezicht en raakte ook de halsslagader. De vrouwelijke agent werd in haar bovenbeen geraakt. Beide mannen sloegen daarna op de vlucht en werden kort daarna aangehouden in Noord-Frankrijk. De man uit Winschoten werd vorige zomer vrijgelaten en mag het proces thuis afwachten. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat ervan uit dat de Winschoter niet heeft gestoken. Hij wordt wel verdacht van medeplegen van het geweld.

tbs met dwangverpleging

De Amerikaan wordt poging tot doodslag en poging zware mishandeling verweten. Hij is inmiddels onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Deskundigen adviseren tbs met dwangverpleging. Er wordt ernstig getwijfeld aan de realiteitszin van de man. De deskundigen hebben niet kunnen verifiëren wat er waar is van wat de man over zijn jeugd vertelt. Zijn nieuwe advocaat wil meer onderzoek naar een repatriëring (terugkeer naar het vaderland) en het resocialiseren in dat land na een tbs-maatregel, mocht die worden opgelegd. Dat onderzoek is toegewezen.

Twee deskundigen van de PBC-kliniek en een deskundige van de Transculturele Psychiatrie Veldzicht (waar de Amerikaan verblijft als niet-Nederlander met psychiatrische problematiek) worden voor de inhoudelijke behandeling uitgenodigd om meer toelichting te geven. Wanneer die zitting plaats vindt, is nog niet bekend. Wel zal dan ook de zaak van de medeverdachte uit Winschoten worden behandeld.

 

Foto's

Deel dit artikel