Internationale wiskundestudent hoort celstraf eisen voor brandstichting studentencontainer Peizerweg

Deel dit artikel
Foto's: ADP, bron

GRONINGEN (ADP) – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen een 20-jarige vrouw uit Malawi een jaar cel geëist (vijf maanden voorwaardelijk).

De studente wordt verdacht van brandstichting in een appartement in een containerflat voor internationale studenten aan de Peizerweg in Stad op 28 juli vorig jaar.

Dikke rook

De wiskundestudente was wegens huurschulden de woning uitgezet. Desondanks keerde ze terug naar het pand, naar de derde verdieping. Ze sloot zich op in de gemeenschappelijke badkamer. Die kon niet op slot maar ze barricadeerde de deur.

Rond twee uur in de nacht schrok de vrouw wakker van de dikke rook. Ze belde zelf het alarmnummer. Het lukte haar om heelhuids de woning te verlaten, waarin de vlammen inmiddels zichtbaar waren. Inmiddels was Het Mobiel Medisch Team (MMT), de politie en een ambulance onderweg. De studentenflat bleek leeg. De brand was snel onder controle.

Brandresten met naam

Forensisch onderzoek wees uit dat de brand was ontstaan door papier in een afvalbak in de woning. In het voorportaal troffen onderzoekers twee plekken met brandresten aan. In die resten zat ook papier wat niet helemaal verbrand was. Dat papier bleek afkomstig van een kladblok. Daarop stond de naam van de 20-jarige studente. ‘Het is niet aannemelijk dat de brand door iemand anders dan deze vrouw is gesticht’, zei de officier.

Hete deurkruk

De verdachte vrouw zei op zitting dat ze niet wist hoe de brand was ontstaan. Ze herinnerde zich dat de deurkruk van de badkamer heet was en dat ze daarna vlammen in de kamer zag. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) was de vrouw op het moment van de brand alleen in de containerwoning. Andere bewoners waren in die periode op vakantie.

Behandelen

De vrouw is psychisch onderzocht. Volgens een psychiater heeft de vrouw mogelijk gehandeld tijdens een psychose. Het feit kan haar dan in verminderde mate worden aangerekend. Ook is de vrouw niet volwassen in haar gedrag. De kans op herhaling is, volgens deskundigen, moeilijk vast te stellen omdat de vrouw de brandstichting ontkent. De deskundigen vinden dat de vrouw behandeld zou moeten worden.

Mocht de rechtbank dezelfde straf opleggen als is geëist, dan hoeft de vrouw nog slechts een maand te zitten. Ze wil het liefst zo snel mogelijk terug naar haar geboorteland. Haar advocaat vroeg om die reden het voorarrest te beëindigen. Daar ging de rechter niet in mee. De uitspraak is over twee weken.

De rechtbank wees dat verzoek af. Uitspraak is over 14 dagen.

 

Zie ook

Foto's

Deel dit artikel

Video