Veiligheidsberaad bezorgd over opkomst zwaar illegaal vuurwerk

Deel dit artikel
Foto's: Tekst: Oogtv.nl (Bron)

Groningen – Het Veiligheidsberaad maakt zich zorgen over de opkomst van heel zwaar illegaal vuurwerk. De burgemeesters willen met het aanstaande kabinet over dit probleem praten. Maandagavond werd door het Veiligheidsberaad gesproken over het verloop van de jaarwisseling. Vanwege de coronacrisis gold er in Nederland een algeheel vuurwerkverbod.

“Zwaar illegaal vuurwerk zoals cobra’s en mortierbommen is sowieso verboden, maar we constateren dat het steeds vaker opduikt. We moeten echt bespreken hoe dat aangepakt gaat worden, voordat het helemaal uit de hand loopt”, liet voorzitter Hubert Bruls weten. Bruls liet verder weten dat de zorgen groot zijn omdat geconstateerd wordt dat zwaar vuurwerk steeds vaker richting hulpverleners en medemensen wordt gegooid.

 

Meerjarenstrategie
Volgens de 25 burgemeesters is er tijdens de afgelopen jaarwisseling meer vuurwerk afgestoken in vergelijking met vorig jaar. Ook was er in de aanloop naar de jaarwisseling meer vuurwerk in beslag genomen. “We vinden dat het nieuwe kabinet een meerjarenstrategie moet vaststellen voor vuurwerk en de jaarwisseling. Als veel eerder in het jaar bekend is wat de regels zijn, is het voor handhavers ook makkelijker om voorbereidingen te treffen. En dan moeten de regels voor elke gemeente gelijk zijn.” Zegt Oogtv.

Afspraken met buurlanden
De burgemeesters willen dat er ook afspraken worden gemaakt met buurlanden. “In Nederland zijn veel soorten siervuurwerk verboden, maar over de grens is het wel te koop. Dat maakt een vuurwerkverbod zeker in de grensstreek vrij lastig te handhaven. We moeten er paal en perk aan stellen”, aldus Bruls.

Foto's

Deel dit artikel