Koolmonoxidemelder gaat af en wat is koolmonoxide precies !

Deel dit artikel
Foto's: Redactie

Sappemeer – Zaterdagmiddag werd de brandweer van Hoogezand ingezet aan de Stevenmaker in Sappemeer nadat een koolmonoxide-melder in de woning afging. De brandweer deed metingenin de betreffende woning, maar ze vonden niets. Mogelijk was de accu leeg of ging het om een storing in de melder. Meer over de melders hier.

 

Koolmonoxide, ook bekend als CO, staat niet voor niets bekend als de sluipmoordenaar. Je ziet of ruikt het niet maar wanneer je het inademt kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld 10 tot 15 personen door koolmonoxidevergiftiging. Als de koolmonoxidemelder een alarm geeft, dan is er mogelijk een verhoogde concentratie koolmonoxide in de ruimte aanwezig. Ook kan een koolmonoxidemelder in alarm gaan door storing, gebrek aan onderhoud of een lege batterij meldt de brandweer.

Koolmonoxide komt een paar keer per jaar in het nieuws, als er een slachtoffer is gevallen door koolmonoxidevergiftiging. Wat veel mensen niet weten is dat je ook klachten kunt krijgen als je lange tijd een klein beetje koolmonoxide inademt. Je kunt daardoor een chronische koolmonoxidevergiftiging krijgen.

Een chronische koolmonoxidevergiftiging is lastig te herkennen. Ook voor huisartsen. De klachten kunnen namelijk bij iedereen anders zijn. De één heeft vooral hoofdpijn en is misselijk, terwijl de ander vooral somber, vergeetachtig of moe is. De klachten kunnen bij iemand ook de ene dag erger zijn dan de andere dag.

 

Volg ons ook op Facebook en Twitter

Foto's

Deel dit artikel