Wat moet je doen na een auto-ongeluk?

Deel dit artikel
Foto's: Ingezonden artikel

Groningen – Auto-ongelukken kunnen altijd en overal gebeuren en zelfs bij defensieve bestuurders met veilige rijgewoonten. Wanneer je met een ongeval wordt geconfronteerd, kun je overrompeld worden of je ziet het aankomen en krijgt de kans om te reageren. Je kunt de crash mogelijk dan niet meer vermijden, maar je kunt de botsing dan alsnog wel overleven. Je hebt een paar seconden op dit moment, wat een groot verschil kan maken. De kans is groot dat je alsnog gebruik zult moeten maken van je zorgverzekering, al hoeft dat mogelijk niet eens als je gebruik maakt van de onderstaande tips.

 

Beoordeel of het veilig is om je voertuig te verlaten

Je auto is misschien wel de veiligste plek om te zijn, zelfs na een ongeval. Als je op de snelweg komt terwijl andere voertuigen om je heen botsen in een opeenhoping van meerdere voertuigen, kun je ernstig gevaar lopen als je de auto hebt verlaten. Beoordeel of er rijdend verkeer is en of je verwondingen hebt waardoor je mogelijk stil moet blijven liggen totdat hulp aanwezig is. Ga weg als het veilig is om dit te doen, maar onthoud dat de veiligste plek om te zijn misschien in je stoel is met je veiligheidsgordel nog vast.

 

Bel 112 voor hulp

Natuurlijk is het ook enorm belangrijk dat je 112 belt, zo snel mogelijk na de botsing. Hierdoor zul je medische hulp krijgen indien dit nodig is, terwijl het ongeval op deze manier ook snel opgelost kan worden in de meeste gevallen. Heb je geen smartphone bij de hand? Laat dan iemand anders 112 bellen.

 

Ga weg als er gevaar is

Als er brand is of als je in het water bent beland, moet je je voertuig verlaten en eventuele passagiers zo snel mogelijk helpen eruit te komen. Dit is vooral lastig als je in het water bent. Zodra je voertuig het water raakt, moet je uitstappen. Zet direct je raam open om jezelf de beste kans te geven om te ontsnappen. Houd er rekening mee dat het moeilijk, zo niet onmogelijk zal zijn om je deur met waterdruk te openen. Breek zijruiten met je voet of een veiligheidsgereedschap. Probeer de voorruit niet te breken, aangezien deze is ontworpen voor schokken. Laat alles achter behalve andere passagiers.

 

Verminder het risico op brand

Zet je motor af, rook niet en laat niemand anders roken in de buurt van de crash. Het ongeval heeft mogelijk geleid tot een lekkage van brandbare materialen, zoals gas. Als je je auto in de buurt laat draaien, kunnen dampen ontbranden. Voorkom dit dus door je auto uit te schakelen, direct na het ongeluk.

 

Pas eerste hulp toe

Als je zelf niet gewond bent geraakt door het ongeluk, ben je vaak in staat om andere mensen die wel verwond zijn door de crash te helpen. Zoek je EHBO-doos in je auto en verzorg hiermee eventuele verwondingen totdat de hulpdiensten arriveren, zij zullen het dan van je overnemen. Verzorg hierbij altijd als eerste degene die de zwaarste verwondingen heeft.

Foto's

Deel dit artikel