Politie waarschuwt voor Omegle en de gevaren

Deel dit artikel
Foto's: Politie Westerkwartier, Facebook

Landelijk – Je bent op de hoogte van Instagram, TikTok en Snapchat, maar heb je wel eens van Omegle gehoord? Het is hoog tijd. Op deze website kun je videochatten met wildvreemden.

Omegle is op dit moment ontzettend populair, dus de kans dat jouw kind ook wel eens rondhangt in deze virtuele chatroom is aanwezig.

 

Wat houdt Omegle in?
Omegle is een gratis chatsite die voor iedereen toegankelijk is. Je kunt chatten met of zonder camera, maar de meeste gebruikers kiezen voor de eerste optie. Het werkt mega simpel: je gaat naar de website, zet je webcam aan, drukt op één knopje en krijgt een willekeurige vreemdeling op je beeldscherm. Een account aanmaken? Hoeft niet, hoor. Een controle op leeftijd? Ook niet nodig. Een moderator die je eruit gooit als je je misdraagt? In geen velden of wegen te bekennen.

 

Als je aan het videochatten bent, zie je twee schermen: op de een jezelf en op de ander een wildvreemde. Er is ook nog een chatbox waarin je berichtjes kunt typen. Als je het gesprek zat bent, kun je ‘m op ieder moment beëindigen en verbindt Omegle je met een andere willekeurige vreemdeling.

Wat heeft je kind te zoeken in deze virtuele chatroom?
Omegle is ruim 10 jaar geleden gelanceerd, maar de chatroom is sinds kort ook populair onder kinderen. Dit is op zich een leuk initiatief, maar het probleem is dat kinderen na zo’n ontmoeting vaak blijven rondhangen op Omegle. En dan kunnen ze chatters tegenkomen die wél kwaad in de zin hebben. Hiervoor waarschuwt nu onder andere de politie voor op hun Facebook.

Foto's

Deel dit artikel