USAR oefent in Veendam

Deel dit artikel
Jeffrey Bos 112gr
Veendam - Van 8 tot en met 11 april oefent USAR (Urban Search and Rescue Nederland) in en om een oud pand aan de Zuidwending (hoek Zuidwending/Koppelweg) in Veendam.

Het betreft een pand waar een sloopvergunning voor is afgegeven. Tijdens de oefening staat het stutten van onstabiele bouwwerken centraal, oftewel het gedeeltelijk ingestorte pand in een dusdanige staat brengen dat hulpverleners hun werk veiliger kunnen doen.

 

Specialistische bijstandseenheid (USAR) is een specialistische bijstandseenheid met als missie het verlenen van integrale hulp na een ramp of een zwaar ongeval in binnen- en buitenland, gericht op het redden van mensen en dieren zolang dat nog kan. USAR werkt aanvullend aan lokale hulpverleningsdiensten. Door een oefening als deze zorgt USAR ervoor dat zij haar internationale classificatie behoudt. In deze oefening gaat het er om dat na het stutten van wanden hulpverleners veiliger kunnen werken.

 

Dinsdag waren in Veendam ongeveer 20 mensen aan het oefenen. De oefening van vandaag bestond uit stutten en schoren dat betekent een gebouw stabiel maken zodat de USAR hun werkkan doen. USAR is een groep van vrijwilligers die werkzaam zijnvoor de politie , ambulance , defensie en brandweer (beroeps). De groep vrijwilligers oefenen ongeveer 8 dagen per jaar door het hele land. De USAR komt ook voor in de calamiteitenplan van deVeiligheids regio Groningen.

 

 

(wij danken voor de uitnodiging voor het bijwonen van het persmoment)

 

 

 

 

Foto's

Deel dit artikel