Zij worden ervan verdacht in de vroege ochtenduren van 4 februari 2012 in een café aan de Rodeweg in Groningen een 35-jarige man uit Veendam te hebben doodgeschoten met een automatisch wapen. De man die de hoogste celstraf tegen zich hoorde eisen is in de visie van het OM de schutter. Aanleiding voor de schietpartij zou een eerdere ruzie zijn geweest waar klappen zouden zijn gevallen, in een ander café, tussen de hoofdverdachte (de schutter) en het slachtoffer.
Het OM vindt dat verdachten hebben gehandeld met voorbedachte raad en dat daarmee sprake is van moord. ‘Uit het dossier blijkt dat de hoofdverdachte voldoende tijd heeft gehad om zich te beraden op het te nemen of genomen besluit. Kennelijk woest over de mishandeling die hij heeft moeten ondergaan, belde verdachte zijn medeverdachte die hem een vuurwapen moest brengen. Vervolgens reed hij vanuit de binnenstad naar de Rodeweg, ging het café binnen en schoot het slachtoffer met één salvo in het bovenlichaam”, aldus de advocaat-generaal op de zitting. Bij de medeverdachte vindt het OM dat sprake is van het medeplegen van moord. “Voor medeplegen is een nauwe en bewuste samenwerking vereist. Daarvan is hier sprake. Het brengen van het wapen naar de medeverdachte was van overwegend belang voor het voltooien van het delict. Verder was deze verdachte precies op de hoogte van ‘het probleem' van zijn medeverdachte, te weten de ruzie met het slachtoffer. Hij heeft willens en wetens de aanmerkelijke kans aanvaard dat zijn medeverdachte het slachtoffer zou doodschieten”, aldus de advocaat-generaal.
Het OM vindt dat lange celstraffen recht doen aan de ernst van het feit. “Door het slachtoffer op buitengewoon brute en koelbloedige wijze te vermoorden hebben verdachten onherstelbaar leed toegebracht aan de familie van het slachtoffer. Het slachtoffer laat onder andere een 2-jarig dochtertje achter. Het misdrijf heeft ook een enorme impact op zijn zus en ouders. Verder is de rechtsorde op ernstige wijze geschokt door een dergelijk feit. En vergeet niet de angstgevoelens die de omstanders in het café gekregen hebben. Voor wat betreft de verdachte die niet geschoten heeft is een lagere strafeis aan de orde vanwege zijn beperktere rol. Immers, de aanleiding voor de moord lag bij zijn medeverdachte die ook geschoten heeft. Echter ook bij deze verdachte is een celstraf van aanzienlijke duur passend en geboden”, aldus de advocaat-generaal.
De rechtbank veroordeelde één verdachte conform de eis van de officier van justitie tot 15 jaar cel. De andere verdachte werd vrijgesproken na een eis van 8 jaar cel. Het OM stelde hoger beroep in tegen de vrijspraak.
Uitspraak (naar verwachting) over twee weken.
Archief: