Welke stof gebruik je voor een mondkapje?

Deel dit artikel
ingezonden mededeling
Groningen - Vanaf 1 juni is de normale dienstregeling van het openbaar vervoer van kracht. Reis je met de trein, bus of tram dan is het verplicht om een ‘niet-medisch' mondkapje te dragen.

Ga je zelf aan de slag om er eentje te maken? Dan is het belangrijk dat je de juiste stoffen gebruikt. 

 

 

 

 

Katoen en chiffon 

 

Oude kussenslopen, vaatdoeken, katoenen T-shirts. Vaak heb je thuis al voldoende materialen om een fatsoenlijk mondmasker te maken. Het gaat er met name om dat je anderen niet besmet. Natuurlijk wil je zelf ook een goede bescherming. Kies daarom voor twee stoffen: dik katoen en chiffon. Uit onderzoek van de Universiteit van Chicago blijkt dat deze twee stoffen het beste werken tegen druppeltjes die vrijkomen bij hoezen en niesten. 

 

Je hebt vast thuis nog wel beddengoed gemaakt van dik katoen. Chiffon is een stof die veel gebruikt wordt bij het maken van jurken en bloesjes. Wanneer je deze twee stoffen combineert worden ongeveer 80 tot 90 % van de druppels gefilterd zo blijkt uit het onderzoek. Dat is een hele goeie score. Zeker als je het vergelijkt met het N95-masker. Dit is het officiële masker en filtert sowieso 95 procent van de deeltjes in de lucht. 

 

RIVM sceptisch

 

 

De overheid en experts zijn echter niet heel erg enthousiast over zelfgemaakte mondkapjes. Het RIVM zegt hierover het volgende. “Zelfgemaakte mondkapjes bieden onvoldoende bescherming tegen het coronavirus. Professionele mondkapjes beschermen wel goed.” Daarnaast geeft Jaap van Dissel van het RIVM aan dat het niet verstandig is om een sjaal te gebruiken. “Je hebt sjaals waar je doorheen kan kijken. En die sjaals houden geen viursdeeltjes tegen.”

 

Ga je toch zelf aan de slag dan moet je eveneens op de vorm letten. De pasvorming en filtering moeten goed werken. Op internet vind je diverse stappenplannen hoe je zelf een mondkapje maakt. Overigens is het natuurlijk zo dat je alle overige maatregelen blijft volgen. Hou afstand en blijf handen wassen. Beperk het naar buiten gaan.

 

Blijf binnen wanneer je klachten hebt. Dat geldt ook voor kinderen met klachten, hou ze binnen en laat de kinderfiets en loopfiets voorlopig staan.  

 

 

Foto's

Deel dit artikel