Burgemeester sluit schuur in Kolham na vondst hennepkwekerij

Deel dit artikel
112Groningen.nl
Kolham – Op dinsdag 28 mei heeft Burgemeester Adriaan Hoogendoorn een schuur gesloten aan de Rengerslaan in Kolham voor de duur van zes maanden. In de schuur vond de politie in februari 2024 een in werking zijnde hennepkwekerij met 136 hennepplanten.
Daarnaast waren er spullen aanwezig waarmee hennep gekweekt kan worden en werden ook twee zakken met henneptoppen aangetroffen met een totaalgewicht van 1514,5 gram. Als er sprake is van overtreding van de Opiumwet, kan de burgemeester een pand (tijdelijk) sluiten om de relatie met criminele activiteiten te verbreken
De schuur is verzegeld. Op het pand is een bord geplaatst, waarmee duidelijk wordt gemaakt dat het pand gesloten is, omdat er drugs werd geproduceerd. “De productie van drugs veroorzaakt vaak overlast en gevaarlijke situaties. Niet alleen voor de betrokkenen, maar ook voor de straat en de buurt. Wij accepteren dit niet. Door de schuur tijdelijk te sluiten, willen we de link die het pand heeft met drugscriminaliteit verbreken. Hiermee laten we ook zien dat we de productie en handel van drugs in Midden-Groningen niet tolereren”, aldus burgemeester Hoogendoorn.
Pand gesloten
Het sluiten van panden waar drugs (meer dan gebruikershoeveelheid) wordt geproduceerd en verhandeld, maakt deel uit van het drugsbeleid van de gemeente Midden-Groningen. Drugsgebruik leidt tot verslaving en gezondheidsproblemen. De productie van drugs kan ook voor gevaarlijke situaties zorgen. Bij deze hennepkwekerij aan de Rengerslaan was elektriciteit illegaal afgetapt uit de meterkast, wat brandgevaarlijk is. Het trekt ook meer criminaliteit naar de buurt. Om dit te voorkomen, sluit de burgemeester tijdelijk een gebouw waar drugs wordt gemaakt of voor verkoop bedoeld is. Op deze manier wordt de link van het pand met het drugs- en criminele circuit verbroken. Het gemeentelijke drugsbeleid staat los van eventuele strafrechtelijke vervolging van verdachten. Het Openbaar Ministerie beslist hierover.
Meldingen over criminaliteit
Voor meldingen over criminaliteit kunnen inwoners contact opnemen met de politie via 0900-8844. Dat kan ook anoniem bij Meld Misdaad Anoniem. Meld Misdaad Anoniem is zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000: op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur en in weekenden en op feestdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Melden kan ook 24 uur per dag via een beveiligde omgeving op www.meldmisdaadanoniem.nl/melden.

Foto's

Deel dit artikel