Sauna in huis laten installeren: niet altijd verstandig en veilig

Deel dit artikel
Ingezonden item/ stockphoto

Groningen – Voor veel mensen is een sauna in huis een droom die uitkomt. In een sauna kun je relaxen en optimaal tot rust komen. Een bezoek aan de sauna heeft grote voordelen als een betere doorbloeding, je krijgt er een zachte huid van, het zorgt voor een diepere slaap en het verbranden van calorieën.

Ondanks dat een sauna vele gezondheidsvoordelen heeft, is het installeren van een sauna in jouw huis niet altijd verstandig en veilig. Benieuwd welke risico’s dit heeft? Lees dan deze blog!

Brandgevaar

Een bijkomend gevaar als je een sauna installeert is de kans op brand. Een sauna werkt op elektriciteit en een combinatie van elektrische componenten en hoge temperaturen kan brand veroorzaken. Het is daarom van groot belang dat de sauna goed geïnstalleerd wordt en voldoet aan de veiligheidsnormen. Als de sauna oververhit raakt of een slechte bedrading heeft, kan dit grote gevolgen hebben. Een sauna & wellness thuis is dus niet altijd aan te raden en dient echt goed geïnstalleerd te worden.

Gezondheidsrisico’s

Naast dat sauna’s echt goed geïnstalleerd moeten worden, heeft het ook gezondheidsrisico’s. Veel mensen denken dat een sauna enkel gezondheidsvoordelen kent, maar het heeft ook risico’s voor de gezondheid van mensen. Dit geldt vooral voor mensen met medische aandoeningen als een hartaandoening of hypertensie. De hitte kan de bloeddruk verhogen en dit gaat niet samen met deze aandoeningen. Daarnaast geldt ook een risico voor zwangere vrouwen, ouderen en mensen met huidaandoeningen. Als je toch graag een bezoek brengt aan de Veluwse bron of bij je thuis in de sauna gaat, win dan van tevoren medisch advies in om er zeker van te zijn dat het goed gaat.

Schimmel en vochtproblemen

Als je thuis een sauna wilt installeren, moet je ook rekening houden met schimmel en vochtproblemen. Een sauna genereert intense hitte en vochtproblemen. Dit is voor schimmel een perfecte omgeving om te groeien. Als de ruimte waarin de sauna staat niet goed wordt geventileerd, kan dit leiden tot schimmelproblemen. Schimmel is een bedreiging voor de structuur van het huis, maar kan ook gezondheidsproblemen veroorzaken.

Energieverbruik en de kosten

Een sauna gebruikt ontzettend veel energie om op de juiste temperatuur te blijven. Dit kan leiden tot hoge energierekeningen, vooral als je de sauna regelmatig gebruikt. Het is verstandig om de impact van de sauna op de rekening te overwegen en hierdoor te beoordelen of het de kosten waard is.

Ruimte en installatiekosten

Het installeren van een sauna vereist vaak een renovatie van de ruimte waarin je de sauna wilt hebben. Niet elk huis is geschikt voor deze aanpassingen en het kan zijn dat je een aparte ruimte moet bouwen. Dit brengt extra kosten met zich mee en neemt ruimte in beslag. Ga voor jezelf na of dit het waard is en of het ook anders kan.

Een sauna in huis is heerlijk, maar brengt dus ook risico’s met zich mee. Ga voor jezelf na of deze risico’s het waard zijn. Wil je toch erg graag een sauna thuis? Zorg er dan voor dat de sauna door een professional wordt geïnstalleerd en ventileer de ruimte vervolgens goed. Zo verminder je de risico’s en heb je het langst plezier van de sauna.

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto's

Deel dit artikel