Update: brandend vrachtschip Noordzee, 498 elektrische auto`s aan boord, totaal 3783

Deel dit artikel
Rijkswaterstaat , Twitter

Ameland – Rijkswaterstaat is nauw betrokken bij de situatie bij het brandende vrachtschip Fremantle Highway ten noorden van Ameland meldt RWS.

Op dit moment staat het schip nog in de brand. Ze bekijken samen met de Kustwacht en bergingsbedrijven wat er moet gebeuren als het schip weggesleept en geborgen moet worden. Het kan nog wel een tijd duren dat de brand uit is.

De situatie met de FremantleHighway is stabiel, maar er kan pas tot slepen of berging worden overgegaan als de brand gedoofd is. Dat kan nog wel een langere periode duren. Zij blijven met @Kustwacht_nl en andere partners alert en houden je op de hoogte. Bij de brand op het vrachtschip zijn één dode en zes zwaargewonden gevallen, ook stonden er veel nieuwe auto`s op de boot. Nieuwe video.

De sleepboot Fairplay 30 heeft inmiddels de noodverbinding met de FremantleHighway overgenomen. Door stroming, getij en wind beweegt het vaartuig logischerwijs wel gecontroleerd. Dit is voorzien. De situatie is daarmee nog steeds stabiel.

update

In de media circuleert een audiofragment van marifoonverkeer tussen de hulpdiensten. Dit gaat om operationele gesprekken. De uitwerking en intepretatie hiervan geeft in sommige berichtgeving een onjuiste weergave.

Een kapitein besluit of het schip geëvacueerd wordt. Het feit dat gezegd wordt “dat gaan we nu niet doen” is geen beslissing, maar een samenvatting van de overleggen tussen de kapitein en de Kustwacht.

Het operationele telefoonnummer van het Kustwachtcentrum gelieve niet te gebruiken voor vragen en suggesties over de brand aan boord van de Fremantle Highway. Hoewel goed bedoeld heeft de operatie hier last van en hindert dit eventuele noodlijnen. Specialisten van bergingsbedrijven en Rijkswaterstaat zijn bezig met een plan van aanpak.

De situatie met het brandende vrachtschip de Fremantle Highway is nog steeds stabiel. Het schip ligt ongeveer 16 km ten noorden van Terschelling. Door stroming, het getij en wind beweegt het vrachtschip. Dat is allemaal voorzien. Een sleepboot, de Fairplay 30, zorgt met kabels dat het schip niet teveel afdrijft. Dit is een noodverbinding.

We werken met man en macht om te voorkomen dat het schip zinkt. Ook doen we ons uiterste best om de schade voor mens en omgeving zoveel mogelijk te beperken. Het oliebestrijdingsschip van RWS, de MS Arca, ligt uit voorzorg nog steeds in de buurt van het brandende schip.

Update vrijdag: De brandende Fremantle Highway voor de kust van de Waddeneilanden heeft geen 25, maar 498 elektrische auto’s aan boord. Dat meldt uitvoerder K Line vrijdagochtend aan het AD.nl.

Totaal gaat het om 3783 gloednieuwe auto’s.

 

Foto's

Deel dit artikel

Social media