Brandweer Groningen: Terugblik zeer grote brand Scapino Stadskanaal (Video)

Deel dit artikel
Info brandweerGroningen, Persbericht & foto`s Marijn Buijse 112Groningen

Stadskanaal – Het moet er voor omstanders wellicht gek uitgezien hebben op woensdag 17 mei: het centrum van Stadskanaal staat vol met brandweerwagens, maar er is geen vuur te zien, alleen rook. Er is wel degelijk brand, maar die woedt alleen binnen. Meldt BrandweerGroningen.nl.

Dat is te danken aan een effectieve brandweertactiek: de brand onder controle houden door alle ramen en deuren dicht te laten. “Deze brand had heel groot kunnen worden, maar we hebben de schade beperkt kunnen houden.” Video hier.

Om half 11 ’s ochtends krijgt Menno Alberts, bevelvoerder bij Brandweer Stadskanaal, een melding binnen van Dit is een externe paginaeen winkelbrand aan de Hoofdstraat. “We wisten gelijk: dat gaat om oude, lange panden met veel verborgen ruimtes, die dicht tegen elkaar staan. Veel risico’s dus. We waren heel snel ter plaatse en we zagen tijdens het aanrijden de zwartbruine rook al boven de panden uit komen. Daardoor dachten we eerst dat het plafond aangetast was, maar later bleek de rook uit het ventilatiesysteem te komen. Samen met de bevelvoerder van de tweede tankautospuit heb ik gelijk besloten om geen zuurstof aan het pand toe te voegen, de deuren dicht te houden en zelf in eerste instantie niet naar binnen te gaan. Met als doel om de brand beheersbaar te houden en geen onnodig risico te lopen.”

Tijd kopen

Hoofdofficier van Dienst (HOVD) van de brandweer, Dennis de Vlieg, kan zich helemaal vinden in die aanpak. “Brand heeft zuurstof, brandstof en temperatuur nodig. Als je één van deze elementen weghaalt kan brand niet of beperkt ontstaan. Door op deze manier een brand ‘op pauze’ te zetten koop je als brandweer tijd om alles klaar te zetten voor als de brand toch groter wordt. Je kunt dan bijvoorbeeld zorgen dat er genoeg water en brandweerwagens klaarstaan en daarnaast heb je tijd om panden te ontruimen.”

En dat is ook nodig. De informatie die Dennis tijdens het aanrijden doorkrijgt zorgt ervoor dat hij denkt dat de brand mogelijk uit de hand kan gaan lopen. “Daarom heb ik vrij snel opgeschaald naar Dit is een externe paginaGRIP 1. Bovendien moesten er meerdere woningen en winkels ontruimd worden. Door op te schalen konden we de samenwerking tussen alle betrokken diensten zoals ambulance, politie en gemeente, maar ook bijvoorbeeld het waterschap in goede banen leiden.”

 

Meer(alle informatie) op BrandweerGroningen.nl

Zie ook archief

 

Foto's

Deel dit artikel

Video