‘Crisisbestuurder’ Jack Thiadens vertrekt na vier maanden weer bij Ambulancezorg Groningen’ (update)

Deel dit artikel
Tekst: Oogtv.nl (Bron) & Dvhn & Rtvnoord

Groningen – Na vier maanden de bezem door de organisatie te hebben gehaald bij Ambulancezorg Groningen, vertrekt interim-bestuur Jack Thadiens weer bij de ‘verwaarloosde organisatie’. Volgens Thadiens nam hij zijn vertrek na een conflict met de Raad van Toezicht.

Het bestuur van Ambulancezorg Groningen maakte het vertrek van Thadiens dinsdagmiddag zelf bekend. In reacties bij RTV Noord en DvhN laat Thadiens weten dat hij zelf besloot om te vertrekken, omdat hij weinig steun zou hebben ervaren bij de Raad van Toezicht (RvT) van Ambulancezorg Groningen. De interim-bestuurder had stevige kritiek op de RvT, omdat zij de problemen binnen de organisatie niet hebben gezien of er iets aan hebben weten te veranderen. Daarom stelde Thadiens dat de toezichthouders zich moesten beraden op hun vertrek. Dat wilden de toezichthouders niet en daarom stapt Thadiens nu zelf op.

Thadiens werd begin februari aangesteld bij Ambulancezorg Groningen om de cultuur binnen het bedrijf aan te pakken, na een hausse aan klachten over een angstcultuur en seksueel grensoverschrijdend gedrag. De voormalig ziekenhuisdirecteur nam tijdelijk de taken over van Jeroen van der Ster, die zich ziek meldde vlak voor de publicatie van een onderzoeksrapport over de misstanden bij Ambulancezorg Groningen.

Vorige week presenteerde het speciaal opgezette ‘veranderteam’ binnen Ambulancezorg Groningen een plan van aanpak, waarmee het bedrijf hoopt om de ‘verwaarloosde organisatie’ weer op gang te trekken. Dit plan werd binnen zes weken opgesteld op aanraden van Thiadens. Er komt een nieuwe organisatiestructuur, meer aandacht voor kwaliteit, veiligheid en scholing en een andere manier van opleiding voor aspirant-chauffeurs en -verpleegkundigen.

De RvT stelt dat het vertrek van Thadiens in overleg is besloten:  “We zijn het veranderteam dankbaar voor de totstandkoming van het veranderplan en bedanken de heer Thiadens voor zijn inzet bij Ambulancezorg Groningen in de afgelopen vier maanden. Maar voor dit vervolgtraject is een ander type leiderschap nodig.”

Gerda Breeuwsma, manager Zorg en Bedrijfsvoering binnen Ambulancezorg Groningen, neemt voorlopig functie van bestuurder waar.

Update: 14.50 uur:

Dit bericht omvatte in eerste instantie alleen de mededeling van het vertrek van Thadiens van Ambulancezorg Groningen. Later op de middag reageerde Thadiens zelf op zijn vertrek. Deze reactie is in dit bericht verwerkt.

Foto's

Deel dit artikel