In hoger beroep zes jaar cel voor doodslag op Griekse restauranthouder en vrijspraak medeplegen

Deel dit artikel
ADP, bron (samenwerking) & Archieffoto 112Groningen

LEEUWARDEN (ADP) – De 26-jarige Robin P. is voor doodslag op de Griekse restauranthouder Lazoros Kounatidis veroordeeld tot zes jaar cel. De man kreeg in april 2021 door de rechtbank in Groningen een celstraf van zeven jaar opgelegd.

Hij ging in hoger beroep en dat loont enigzins in zijn geval.

De man stak in de nacht van 15 op 16 augustus 2020 in Hoogkerk de restauranthouder twee keer in zijn rug, oordeelde het hof. Iemand van het leven beroven is een van de zwaarste strafbare feiten die gepleegd kan worden. De twintiger heeft de nabestaanden onbeschrijflijk veel leed bezorgd. Meerdere bewoners in de straat, waar het gebeurde, hebben iets van dit geweld meegekregen en werden geconfronteerd met de gevolgen van dit steekincident. Dit zorgde voor gevoelens van angst en onveiligheid in de buurt.

Welbewuste confrontatie

Robin R. gaf geen openheid van zaken. Dit werkt in zijn nadeel. Aan de andere kant hield het hof ook rekening met de rol van het slachtoffer en zijn zoon in het conflict. Die hebben welbewust de confrontatie gezocht en gingen gewapend met een mes en een ploertendoder naar de verdachten. Het slachtoffer zou als eerste een klap met de ploertendoder hebben gegeven. Het hof gaat ervan uit dat P. niet uit was op een confrontatie, laat staan met het noodlottig gevolg.

Mededaders

Twee andere betrokken, Alex van der V. (25) en Nico P. (53) staken niet maar kregen destijds door de rechtbank in Groningen respectievelijk zeven en vijf maanden cel opgelegd voor openlijke geweldpleging. Ook zij gingen succesvol in hoger beroep. Het slachtoffer had naast de steekwonden ook ander letsel, toegebracht door een honkbalknuppel. Op de gevonden honkbalknuppel in de woning van Nico P. zat geen DNA van de 24-jarige. Het hof gaat er van uit dat hij niet met de knuppel sloeg maar wel een klap uitdeelde met de hand en legde de man voor mishandeling en het vernielen van een ruit een werkstraf van 50 uur op.

Bemiddelaar

Nico P. had een paar weken voor het steekincident nog een gesprek met de Griekse restauranthouder over de spanningen tussen beider zonen. Zij spraken af zich er niet mee te bemoeien. Het hof gaat ervan uit dat de vijftiger met zijn zoon Robin meeging om te bemiddelen. Hij werd verrast door de klap met de ploertendoder, die de restauranthouder aan hem uitdeelde. Uit het dossier valt volgens het hof niet te halen wat er vervolgens gebeurde en in welke volgorde. Uit niets blijkt dat de vijftiger het idee had dat er geweld zou worden gebruikt.

Wel DNA 

Op de gevonden honkbalknuppel zat wel het DNA van Nico P. De rechtbank in Groningen ging ervan uit dat de man het slachtoffer daarmee sloeg. Er zat geen DNA van de restauranthouder op de knuppel. Van meet af aan verklaarde Nico P. dat hij de knuppel thuis bij het klussen gebruikte en daarmee glasplaten kapot sloeg. Op afgeluisterde telefoongesprekken vertelt Nico P. dit ook.

Bloed op de knuppel

Er werd wel bloed van Nico P. op de knuppel gevonden. Ook dit valt te verklaren. De man raakte bij het incident door de klap met de ploertendoder gewond en hij bloedde door bloedverdunners flink. Hij kwam bloedend thuis waardoor de honkbalknuppel, die op de radiator lag, kan zijn besmeurd. Deze alternatieve scenario’s kunnen eveneens juist zijn, oordeelde het hof en sprak Nico P. vrij.

Foto's

Deel dit artikel